Jugoslovenski Rotar

] DUBROVNIK – BISER JADRANA — OSNOVAO JE SYO] ROTARY CLUB:

I sjajni grad naše prošlosti, Dubrovnik, ušao je u veliku rotarsku porodicu. Svečani inauguracioni sastanak održan je 2. decembra u hotelu ..Imperialu”, — stanu kluba —, u prisustvu delegata ı gostiju iz Zagreba, Splita, Šibenika i Sarajeva. Prisutni su bili ovi članovi R. C. Dubrovnik:

Aleksandar Aleksi¢, Stijepo Barbijeri, Jovo Bravatic, Dr. Branko Bubalo, Andrija Curlin, Gaio Daleore, Miho Ercegovic, Bogomil Hroznitek, Samuel Kaldor, Baldo Kristié, Ing. Stevan Markovic, Kap. Vicko Milos, Dr. Mirko Mladinov, Arh. Dragutin Pogatić, Bruno Radmil1, Milivoj Sokolovic, Stajepo Svilocossi, Dr. Matija Vidoevié. Kao izaslanik guvernera 77 distrikta i Rotary Cluba Zagreb, bio je past-Guverner brat Edo Marović a kao goyf/ prisustvovali su: Članovi kumovskog Rotary Cluba Split na celu sa kumom Dy. I. Bomačić, p-predsjednik brat Stzpanovic, braca: 2177, dr. Stanger, Aljinovic, Corak.

Clanovi Rotary Cluba Sarajevo: Predsjednik Dr. Babic, Dr. Jeftanovic, Ing. А. Petrovié.

Clanovi Rotary Cluba Sibenik: Komesarovié, Matavulj.

ES

Svečanost je otpočela u 13 časova, u plavoj dvorani, s pozdrayom pretsednika

osnivackog odbora brata Dr. Mladimova, koji je tekao: Draga braćo!

Otvarajući današnji inauguraciionj sastanak Rotary kluba u Dubrovniku prva misao i pozdrav neka bude upućena osnivaču rotarstva Pavlu Harrisu u Chicago. Pozivljem prisutnu braću da mu kliknemo „Živio”.

Drugi pozdrav neka ide ovogidišnjem guverneru 77 distriktu Dr. Stojadinoviću koji je pokazao veliku ljubav i interes za osnutak ovog kluba. „Živio”.

Neobično smo veseli što se danas medju nama italazi kao -delegat guvernera, stvarni tvorac ovog kluba, past-guverner Edo Marković, koji je za svog dugog djelovanja i kao guverner 77 distrikta stvorio evo današnji njegov zadnji t.j. 16 klub.

Izaslanik past-guverner Edo Markovi¢ zauzima pretsjedničko mjesto i seéfvira se ručak, koji je protekao u intimnom raspoloženju. Iza ručka, prvi uzima гес brat Mladinov, i drzi iscrpan i toplo pozdravljen govor, u kome je izložio privrženost dubrovatkog R. C. velikoj rotarskoj ideji i inauguraciono raspolozenje svih članova.

Zatim je brat Ercegovié izneo istorijat kluba. Izmedju ostalog, on je rekao:

„Već pred pet godina, došao je poticaj iz inozemstva za Otvaranje R.C. u Dubrovniku, koji tada nije našao odziva kod onih na kcje su se obratili. Kad je već rotarska ideja prodrla u našoj državi, obraćao se tadašnji guverner zaslužni organizator rotarstva u Jugoslaviji, naš past-guverner Marković na razna lica u Dubrovniku za osnivanje ove organizacije ovdje, u gradu gdje je turizam dosta razvijen — gdje bi došlo do prvog izražaja i to osobito u služenju ideji sporazuma medju narodima.

I konačno, svaka dobra ideja mora da pobijedi pa tako i ova.

Osnivanje ovog: kluba je počelo na poticaj dobrcg splitskog rotara direktora Dr. I. Bonači člana kumovskog nam kluba, koji je zagrijao našeg člana Miha Ercegovića te sve do kraja vodio brigu za njegov osnutak i cijelo vrijeme bio pri ruci sa svojim savjetima i bodrenjem.

Početak rada počimlje u kasnoj jeseni 1932. god. Do 11. maja 1933. god. kad je bio naš prvi sastanak malog osnivačkog cdbora, održavalo se Više prijateljskih sasta-

eS НАНЕЛИ 16