Jugoslovenski Rotar

БИБЛИОГРАФИЈА

Под уредништвом 6. гувернера 77. дистрикта, уваженог брата Еде Марковића, изашао је из штампе, недавно, Извештај о првој дистриктној конференцији 77. дистрикта, одржаној 6 и 7 маја 1933, у Београду

Као сви радови нашег 6. гувернера, и овај је извештај израђен са једном ретком марљивошћу, потпуном тачношћу и ротарском љубављу — свима оним одликама које су од увек биле свакодневни украс Еде Марковића.

Да „Југословенски Ротар" није намењен искључиво браћи ротарима, било би веома корисно приказати што опширније овај извештај, пун врло занимљивих поучности. Али овако, задржаћу се само на најкраћем из„воду, пошто ће браћа и сама пожурити да извештај у целости лично прочитају, уколико то већ нису и раније учинила.

Прве су странице почаствоване верним портретима бившег и садањег гувернера нашега дистрикта. Сведене тешке веђе брата Марковића и миран, али одлучан поглед брата Стојадиновића, јасно казују са колико је збиље ударен темељ ротарског покрета у Југославији и са колико се поуздања верује у лепу будућност нашега ротарства. Гледајући слику полагања венца (ротара Алојза Червенке, од стране Ротарске интернационале, и ротара Еде Марковића, у име југословенских "ротара) на гроб Незнаног војника, као и слике наградних трофеја најприљежнијим клубовима: симболичне "кошнице и ротарског точка — и нехотице вам се намеће мисао о несталности среће која се непрекидно:и вечно врти у околу; о трајном и сложном раду, попут неуморних пчела, који је неизбежно потребан да се сачува оно што је толиким жртвама тешко стечено, нашто нас живо и стал-

но потсећа овај скромни па ипак величанствен гробни споменик незнаног али славом увенчаног војника.

Нешто што је најбоље у овом извештају, у коме је све врло добро, и што је лично дело брата Еде Марковића, то су узорно израђене табеле:

1 чланова 77. дистрикта, разврстаних по клубовима и струкама.

П чланских фреквенција.

ПИ! вредности стварне помоћи заједници, одржаних предавања, гостију ротара из страних земаља, посета другим клубовима страних земаља, међуклупских састанака и измене недељних извештаја.

Одајући још једном пуну и потпуно заслужену хвалу неуморном уреднику овог у сваком погледу одличног извештаја са наше прве дистриктне конференције, нека ми је допуштено изјавити само једно мало жаљење што покрај оригиналних текстова на стравим језицима није унесен и превод на наш језик, како не би било ycKpaheно задовољство, да их прочитају, и оној браћи која не знају те стране је– зике.

Из извештаја са дистриктне конференције види се даје ротарство можда једина организација, не само у Haшој земљи него и другде, која је у стању да све своје одлуке, у пркос 113 учасника, из 15 разних клубова,. са свију крајева Југославије, рекрутованих из 46 разних струка, — доноси једногласно, акламацијом, у јединствено братској атмосфери, ма да су дискутовани предмети били и разноврс= ни и многобројни. Ова је сложност остала непомућена чак и онда када су били у питању и сасвим опречни интереси било појединих клубова, било појединих њихових чланова. И да на овој конференцији није било никаквих других резултата (а њих је било врло много) било би и то и сувише довољно да будемо потпуно задовољни. ~

Ст. К. Павловић.

Главни и одговорни уредник: др. Милан Стојадиновић, 10, Карађорђева, Београд Графички уметнички завод „Планета“ (Срет. Ил. Обрадовића, Ускочка 8).