Jugoslovenski Rotar

dustriju i na koncu govori oc proizvodu i plasiranju prcdukata.

Sjednica od 927. novembra. — Predsjednik ing. Radovan Alaupovic otvara sastanak i u lijepom govoru pozdravlja odličnog pretstavnika naše voOjske gzcsp. djenerala Damjanovića, koji se je odazvao molbi i došao u naš krug da vidi na djelu rad, a naša velika zagrebačka rotarska familija ga prima i Veseli se što može wu njegovoj oscbi da pozdravi odličnog vojnika j pravog ¢ovjeka na svom mjestu. Iz stigle pcšte tajnik Dragan Tomljenović čita pismo brata guvernera dra. Milana Stojadinovića radi članka za Jugoslavenski Rotar o Meštroviću povodcem jubilarne godine. Ovaj pcsao povjerava predsjednik bratu Pavlu Ostovicu, Referira zatim o dogadjajima u nekcjim дотаст kKlubovime. iz izvjeStaja Rotary kluba Beograd razabiremo da je u osnivanju Rotary: klub Zemun i da su radovi već tako daleko napredovali, da je izabrana privremena uprava. Brat Sallopek opisuje svoj posjet u Rotary klub Beograd, kojom su prilikom bili i članovi utemeljači Rotary kluba Zemun u organizaciji. Osvrće se na govor brata guvernera, održan tom prilikom, i citira nekoje pasuse iz tog govora. Brat Oton Heinrich isporučuje pozdrave Rotary kluba Bruxelles. Tajnik Dr agan Tcmljenović boravio je nekoliko dana u Njemačkoj i tom prilikom posjetio je Rotary klub Berlin i sekretarijat Rotary kluba Miinchen. Detaljno referira o sjednici berlinskog kluba, te o razgovorima koje је !тао за пекојт rotarima i na koncu isporučuje pozdrave članova, a naročito rotfara Gorsemanna i rotara Mamloka. Opisuje „јејесег Hamburzanina’ (FD 2 Schnelltriebwagen), sa kejim se je vozio od Berlina do Hamburga i prevalio dis-

tancu od 288 km za 2 sata i I8 minuta. Gost g. djeneral Damjanovi cdazvao se najpripravnije molbi našeg predsjednika i prikazuje jednu epizodu iz svojih uspomena sa sclunskog fronta i to posjet u manastirima „Meteoris” sjeverno od Kalambake u Tesaliji koji je posjžt učinio u godini 1918 kao pratioc Nj, Vel. Kralja Aleksandra I. Po završetku prikaza bio je gospodin djeneral Damjanović nagradjen burnim aplauzom. Brat dr. Ivo Belin referira o nastojanju naše vlade da se čitavim nizom mjera, koje su skupa povezane, pristupi rješavanju privrednih „problema odn“sno ekonomskoj obnovi zemlje t.J. di se izadje iz moratornog stanja i stvore preduvjeti novog rada. U samom referatu bavi se brat dr. Belin u prvomi redu sa pitanjem zemljoradničkih dugova, prikazujući iscrpno na koji način vlada želi ovo pitanje urediti, Prelazi zatim na pitanje sanacije banaka, javne radove i Ostale mjere, medju koje spadaju ukidanje kartela, maksimiranje kamata, nove trošarine, nove takse, reforme poreza i t.d. Diskusija po ovom referatu odložena je na idući sastanak. Inauguracija Rotary kluba Dubrovnik biti će izvršena dne 2. decembra o g. po bratu Edi Markoviću kao izaslaniku Rotary International. Na koncu referira još brat dr. Slavko Mašek o sanatorijumu u Lezenu

Novi članovi:

RAIMOND VARNIJE, profesor i direhtor Francushog inslituta. Klasifikaci:'a: Novinarstvo Рсзјоупа adresa: Novinarshi dom; tel. 29-44. Drivatna adresa: Jurjevska 33; tel. 60-33.

IVAN GORUP, direktor tvornice Vander d. d Klasffikacija: Proizvodnja farmaceutskih preparata. Posloyna adresa: Borongaiska cesta, fel. 22-18; privatna: Jurjevska 37, tel. 60-99.

VILIM BIZJAK, vlasnik tvornice Reksa. Klasifikacija: Pekarstvo. Posloyna i privatna adresa: Savska cesta 59, tel 50-99

VLADIMIR MUTAFELIJA, suvlasnik tyrtke Andrija Mutafeliia. Klasifikacija: Proizvodnja šešira i kapa. Poslovna adresa: Ilica 32, tel. 49-68. Drivatna adresa: MoSinskoga 4, tel. 69-09.

[3] aE КЕ АЕ