Jugoslovenski Rotar

ститке које је клуб добио о Новој години из целога света. Пре него што ће завршити овај експозе, секретар је одржао читаво мало предавање „О дужностима секретара Ротари-клуба, наравно својствено њему, задиркујући све редом, пецкајући лево и десно, тако да нико није остао поштеђен што је изазвало весело расположење. У томе „штимунгу“, започела је urранка до зоре.

259. састанак протекао је махом у отправљању поште и успомени на лепо „сестринско вече". Ротар Леустек споменуо је априлски дистриктви конгрес у Загребу и у име клуба позвао београдске ротаре да се у што већем броју одазову. Одмах затим добио је реч г. др. Милорад Радовановић, публициста, који је пригодом 100- годишњице српског новинарства одржао предавање о Димитрију Давидовићу, оцу српске штампе и првом уреднику „Српских новина". За лепи приказ развоја штампе и еволуцију једне заборављене личности, предавач је био награђен врло топлим аплаузом.

На 260-ом састанку, београдски Р. К, први пут је дочекао у својој cpeдини претставника бугарских ротара, брата Стојана Дуждева, музичког критичара, који је дошао у Београд са певачким друштвом „Гусле“, из Софије. Претседавајући брат Минх, отварајући званични део, истакао је у своме говору радост београдских ротра, што међу собом могу поздравити и госта ротара из братске Бугарске. Још је претседник саопштио браћи несрећан случај ротара Чулића, који се у паду повредио. Тим поводом брат Воја Петковић је предложио да га обиђе брат Кујунџић у име свих ротара и испоручи срдачне жеље за опорављење. Ротар Ст. Пеливановић дао је затим краћи реферат о својој посети Р. К. у Прагу, где је био средином _ месеца срдачно примљен.

Истакао је и значајно. предавање бечког ротара фон Мизеса о данашњим. приликама у свету, које је том при– ликом чуо у прашком клубу. Испоручио је поздраве брата Червенке, чехо– словачког паст-гувернера свима југословенским ротарима. Иза реферата. брата Пеливановића добио је реч гост г. Милан Шварц, наш генерални конзул у Цириху, који је одржао веома пажљиво саслушано предавање о. „Швајцарском банкарству у светској кризи“. Г. Шварц је документовано» износио како швајцарска држава ин– тервенише у хитним случајевима санације важних банака и великим сумама. отклања катастрофе швајцарском франку. Предавач је био врло топло поздрављен на. крају свога инструк= тивног предавања о тој земљи необичних новчаних резерви, које су морале

фасцинирати то вече све наше финансијере. R. €. DUBROVNIK Sastanci (Meetings) Cetvyrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

Na sastanku 4. januara vodila se je diskusija o proširenju gruške luke _ Sto bi bilo od opće koristi za sveukupni naš saobraćaj i izvoOzno-uvoznu trgovinu. Medju pismima, koja su se te Večeri čitala, treba posebno napomenuti dopis jednog Rotara iz Marhall-towna (Jova U.S.A.) upućen bratu presjedniku, u kojem je iznešeno nekoliko lijepih misli o značajnoj ulozi Rotarstva za medjunarodno zbliženje, upoznavanje i saradnju.

Sastanak 11. januara kretao se u glaynom pod utiskom izvještaja da je naš klub pod brojem 3638 primljen u rotarsku infernacionalu. „Tim povodom presjednik Bravačić održao jegovor o našim dužnostima i zadacima, a čitanje brzojava guvernera g. Dr. Stojadinovića popraćeno-· je: živim klica-

22 EE: