Jugoslovenski Rotar

njem. Ove večeri podnijeli su izvještaj i presjednici pojedinih klubskih odbora, koji su te sedmice održali zasebne sastanke. Na sastanku 18. januara brat Dr. D. Jeftanović na želju braće prikazao nam je način proslave chartera u SaTajevu. Na- sastanku 25. januara zakljuteno je po predlogu brata Dr. Vidoevića да se osnuje sirotinjska torba, pa da braća svojim doprinosima za fu svrhu izrazuju SVOje saučešće u radosnim i Zalosnim prigodama pojedine braće. Prvi doprinos od Din. 968.— sakupljen je pOVOdom smrti oca brata Dr. B. Bubala. Na dnevnom redu ove večeri bilo je pitanje načina proslave našeg chartera. Pročitane su iscrpne upute, koje su nam na našu zamolbu poslala braća: pastguverner Marković, Dr. Bonacci iz Splita te R.C. Šibenik. Naš je klub primio slike presjednika R.C. brata John Nelsona te našeg guvernera Dr. M. Stojadinovića. Zaključeno da se te slike uokvire i postave u klubskim prostorijama. Primili smo takodjer geografske karte i više raznih knjiga rotarske literature. Na svakom sastanku pored čitanja sedmičnih izvještaja domaćih i stranih klubova, vodila se je živa diskusija o pojedinim aktuelnim pitanjima rotarskog rada, a specijalno o našoj unutrašnjoj organizaciji. Zauzimanjem brace Bravačića, Sokolovića ı Hroz ničeka klubski odbori dobili su prevode sa engleskog uputa za rad.

R. C. LJUBLJANA Sastanci (Meetings):

Sreda (Wendesday) 20.00 Grand Hotel Union

“3

3. januar, frekvencija 89.19". Sećali smo se desetgodisnjice revije ,,Trgovski tovariS’, koju uredjuje brat Kavčćić i na kojoj saradjuje veći broj naše braće. Brat Ljubić pročitao je predavanje brata Pelivanovića o sovjetsko-amerikanskim odnosima.

| ____ VŽ]

10. januar, frekvencija 76.320. Iskreno smo pozdravili novog člana kluba, lekara-internista „dr. Igora Tavéara. Brat dr. Krejči pročitao je predavanje · o osnovama Rotarstva, da bi time dao novome članu orijentaciju O Organizaciji, u koju je stupio, a nama starim članovima da Osveži naše poznavanje onoga što je u Rotarstvu najbitnije.

17. januar, frekvencija 73.68%o. Čuli smo predavanje gosta univ. prof. dr. Metoda Dolenca o slovenačkoj porodici pre 200—300 godina. Ovo vanredno interesantno predavanje bazira na samostalnom istraživanju našeg gosta, koji je proučio oko 30.000 parnica iz davnih vremena, iz kojih je zaključio, kakvi su bili pravnički pojmovi starih Slovenaca. Pored mnogih upliva, naročito rimskih, germanskih, langobardskih i jugoslovenskih, ima tadašnje slovenačko pravno shvaćanje mnoge izrazite individualne slovenačke crte, koje nam osvetljavaju psihologiju naših predaka. Naročito nam je prikazao običaje, koji su vladati u porodici, te podvukao visoke etičke pojmove, kao i mnoge crte, koje potiču još iz stare kućne zadruge, davno napuštene kod Slovenaca. — Ovo predavanje našeg dragog gosta bilo nam je vanredno uživanje, koje će nam ostati nezaboravno.

24. januar, frekvencija 68.42"/o. Pročitali smo poslanicu pretsednika R. I. brata John Nelsona svima klupskim pretsednicima. Zatim nam je brat dr. Božić referisao o odnosu Rotarstva prema nacijonalnom socijalizmu u Nemačkoj na osnovi informacija iz predavanja rotara Kadenbacha, održanog u К. С. Аасћеп.

31. januar, frekvencija 60.53%0. Brat dr. Bole nam je pročitao istoriju SVOga života. U njoj opisuje svoje detinjstvo na selu, školovanje u Ljubljani i u Pragu, rat i početak karijere u Pragu. Retko koji opis života tako neposredno prikazuje formisanje karaktera kao ovaj. Autorova duhovitost i njegov

Nastavak na sledeéoj strani