Jugoslovenski Rotar

ства и ми хоћемо, да им пружимо наше савете и да им укажемо наше пријатељство. Треба да осете да бар код нас женска солидарност није празна реч, већ да је стварност. Ову солидарност хоћемо да проширимо несамо на националном, неголи на пољу интерационалном.

А зар у ово доба, где бура налеће на свет и где видимо да је светски мир у опасности, зар да ми не треба да поведемо рачуна о неопходном раду да заштитимо у нама оно добро, које је драгоценије него сва материална блага и сви успеси цивилизације. Можда је онај дрхтави пламичак, који је у ноћи наша нада на мир, наша нада за правду, свест како сороптимисткиња тако и жена уопште.

Очигледно је тешко остварити њихов идеал. Али из свег њиховог срца, од свег њиховог одушевљења, све њихове осећајности и узбудљивости жене и жене сороптимисте покушавају да сачувају у себи и око себе оно што је најдрагоценије, да сачувају мир у средини побеснелих елемената“.

Претседник Е. С. — Париз, ротар Аплетон, наш стари београдски познаник, најтоплије се захвалио присутним дамама, поздрављајући их троструким пљеском.

У Енглеској постоје 26 оваквих клубова. Г-ђа др. Ноел, естетични хирург, данашња претседница међународног савеза сороптимиста, стварала је клубове по Белгији, Холандији, Немачкој, Естонији и Норвешкој. 1 међународни конгрес је био у Лондону. Други је ове године у Паризу.

Југословенске професионалке, на окуп! Др. В.К.

ZŽZ JIN | GO S РВИ ТИЈ II | ML 9 (0 1 /N JB A

Tragičnom smrću umro je belgijski kralj Albert I. Pre nekoliko godina on Je bio prvi i jedini kralj — rotar. Povodom njegove smrti naš brat guverner Stojadinović uputio je izjave saučešća belgijskom guverneru Grinsu i ovdašnjem Ministru Belgije Gospodinu Charles de Romrće de Vichenet. Belgijski Ministar odgovorio je pismom bratu Stojadinoviću, gde izmedju ostalog stoji:

„Les tćmoignages de sympathie qui ont ćtć prodigués au Représentant de la Belgique depuis le tragique décés du Roi Albert et venus de toutes parts et de toutes classes en Yougoslavie ont été profondément émouvants. La yétre — a l’ancien Gouverneur d’Honneur des Rotariens Belges — sera particuliérement sensible 4 mes compatriotes. Je vous en exprime mes trés cordiaux et profonds remerciements.

о (Rte NS a cE 14 2 ____