Jugoslovenski Rotar

ПНЕ А НИ ВИНЕР ЕН ПР ННВ ———-J

tendencija opadanja u prometu drvenom gradjom. On je takodjer izvijestio o povoljnim izgledima posjete engleskih tuTrista u ovoj godini. Brat Kristié izvijestio je da je privatnom inicijativom, u kojoj je i on sam sudjelovao, o sv. Vlahu podijeljeno 240 besplatnih objeda gradskoj sirotinji. — Na sastanku 15. IL. brat Curlin podnio je izvještaj o konferencijama pretfstavnika privrednih komora, kojim je on prisustvovao, a Osim toga i o svojoj posjeti kod beogradskog R. C. — Na sastanku održanom 22. II. pređ< sjednik brat Bravačić održao je zanimivo predavanje o historiji, ciljevima i organizaciji Rotarstva povodom 99. godišnjice Osnivanja prvog rotarskog kluba. Brat Vidoevié izvjestic je uspjesnom početku rada Narodnog univerziteta u Dubrovniku, kojemu je on potpresjednik. U ovoj zimskoj sezoni bića održano 12 predavanje domaćih intelektualaca, a idućoj jesenskoj i zimskoj sezoni 24. Na dosadanjim predavanjima prisustvovalo Je prosječno po 200 oscba.

Na 24. februara održano je prvo naše sestrinsko veče. Led je bio sretno prvcbijen. Nakon večere presjednik Bravačić pozdravio je lijepim riječima prisutne sestre, brat Dr, Mladznov odrzao je predavanje o ženi u medicini, ističući da će njena uloga biti sve značajnija specijalno u preventivnoj medicini, za koju je ona i od prirode upućena, a brat arh. Pogačić održao je predavanje o savremenom:. stanu. Predavači su bili toplo pozdravljeni. Oko ponoći svi su prisutni prešli u gradsku kafanu, gdje se ostalo do 2 sata u ncću u živom prijateljskom razgovoru 1 srdačnom raspoloženju.

R. C. LJUBLJANA Sastanci (Meetings):

Sreda (Wendesday) 20.00 Grand Hotel Union

7. februar. Brat dr. Andrejka predavao nam je o privrednoj Ljubljani pred 100 godina. Njegovi podaci, dobiveni najvećim delom iz gradske arhive,

svedoče o neumornom naučnom radu našeg dragog brata, koji sa naročitim interesovanjem istražuje izvore naše privredne istorije. Prikaz stare Ljubljane bio je toliko živ i savršen, da smo kroz vreme predavanja u duhu živeli u ono doba markantnih individualnosti i tvoraca materijalnog napretka. Predavač nam je na osnovu sudbine najčuvenijih trgovačkih porodica Ljubljane dokazao, da selo neprestano daje svežu i zdravu krv gradu, koji je brzo troši. Ima samo vrlo mali broj porodica, koje su igrale pre 100 godina neku ulogu ı koje još nisu nestale sa pozornice života, 13. februar. Umesto u sredu održali smo meeting na pokladni utorak, i to sa 15 rotarskih dama. Mnoga braća su nam ispričala šaljive i ozbiljne stvari, medju njima br. dr. Krejči i ing. Božič o lovatkim doživljajima, dr. Golia i arh. Costaperarja o uspomenama iz studentskog života, a brat Polič o tome, kako je prvi put stojao na pozornici. Društvo se razišlo tek tanio negde u sredu ujutro oko 4 sata.

21. februar. Brat pretsednik dr. S1okar održao je kratak govor u počast uspomene preminulog belgijskog kralja Alberta 1l., istaknutog rotara. Minutom ćutanja odali smo poslednju poštu njegovoj uspomeni. Pošto je pozdravio novog člana, ing. Toma Kneza, brat pretsednik podelio je reč našem gostu gosp. inspektoru Westeru. Njegovo predavanje upoznaje nas sa velikim роlihistorom iz XVIII. veka, Slovencem Janezom Zigom Valentinom Popovitem, koji je iz najoskudnijih prilika umeo da sebi prokrči put u veliki naučni svet. Neročito interesovanje pobudjuje Popovičeva borba, koju je u Lajpcigu vodio protiv svemoćnog „naučnika Gotšeda, dalje Popovičevo veliko delo „Untersuchungen vom Мееге“, koje sadrži istraživanja na skoro svima poljima nauke, iz kojeg nam je predavač dao neke

l_____ OG U А ИРА 24 FL