Jugoslovenski Rotar

ЕНЕН ЕТЕН ЕВЕ а ЕВЕ

značajne citate i koje nam је pokazao; završetak Popovičeve karijere — jedan dugi niz godina kao profesor nemačkog jezika na bečkom univerzitetu, na koji je došao na poziv carice Marije Terezije i njegov kraj kao mali gradjanin u bečkoj okolini, gde je Ziveo odvojeno od sveta, upotpunjuje sliku, koju nam je predavač dao o ovom našem čoveku iz davne prošlosti.

98. februar. Brat pretsednik dr. S1lckar pročitao nam je prikaz SVOE ŽIVOta. Kroz najoskudnije prilike probio je mladić svoj put kroz škole u Gorici, instrukcijama omogućuje sebi nauke u Beču, gde promovira na dva fakulteta: na filozofskom i na pravnitkom. Iz doba njegovog Života u Beču datira jedan ceo niz samostalnih naučnih istraživanja, od kojih neka su spomenuta samo dva dela’ kapitalna knjiga o razvitku austrijske industrije za vreme vladavine cara Franje I, i više monografija, koje je izvršio po nalogu Karnegijevog fonda za unapredjivanje medjunarcdnog mira, medju kojima treba spomenuti onu o aneksiji Bosne i Hercegovine. U profesoru bečkog univerziteta, dr. Evgenu Filipoviću, čuvenom „nacionalnom ekcnomu, našao je brat dr. Slokar uticajnog protektora. — Prikaz ratnih i poratnih godina je narocito int2resantan, u ratu je činovnik Žitnog zavoda u Beču, a posle rata zauzima уаХап ројоŽaj u našem Ministarstvu trgovine i sklapa prve trgovinske ugovore, n. pr. sa Čehoslovačkom. Pošto je dao ostavku na državnu službu, prelazi u bankarstvo kao generalni direktor jednog od naših najjačih zavoda, a još su mu uprkcs napregnuliog poslovnog i vanredno 11702 društvenog rada ostali slobodni momenti za naučna istraživanja, što dckazuju i razne publikacije iz OVOg vremena. Brat dr. Slokar nam je i predložio svoja dela, čitav breg folijanata, knjiga, rasprava itd. — Brat dr. Krejči govorio je iz srca svima, kad je bratu predavacu

toplo zablagodario na toj istoriji jednog mukotrpnege života, u kojem je mnogo patio, ali neprestano radio kao pčela, nikad klonuo duhom, nego plemenitim optimizmom gledao u budućnost, u tom svom plodnom životu mnogo je učinio i za svoj narcd, koji mu je na tom radu zahvalan.

R.C. MARIBOR

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 19.30 Менка Бауагпа

Februarja smo imeli 4 meetinge s povpretno frekvenco od 73,64%/o.

Kakor obiéajno je bil tudi ta mesec prvi meeting posveCzn rctarstvu Vv тоzemstvu. Naši požrtvovalni poročevalci (brat Kovačec za češka tedenska pisma, brat Pugel za nemška in avstrijska, brat Sorli pa za angleSka, francoska, italijanska in Spanska) so prevalili gore Weekly Letter-jev in revij (The Rotarian, CeSkosl-vensky Rotarian, The London Rotarian, Bulletin du Rotary Club de Sofia, etc) ter nam znali povedati mnogo zanimivega in koristnega. Tako se po enkrat na mesec v duhu popeljemo k bratcm širom sveta. Ta mesečna revija delovanja rotarskih klubov z vseh koncev sveta tvori eno najpTiljubljenejših točk našega stalnega programa. Drugi februarski meeting je pot.kel v znamenju „pusta” ter je bil zato posvečen samo zabavi. Lepo uspela prireditev (humoristična predavanja, recitacije in muzikal. točke) je trajala ob najboljšem razpoloženju vseh navzočih do 23 h. Zopet enkrat smo videli, kako potrebno bi bilo, da se naSi mitingi s svojim strogim programom vetkrat падоmestijo z mitingi brez oficielnega programa, ki bi nudili bratom tudi prilike та intimnejSe zblizenje in mneprisiljen prijateljski razgovor.

Na& meeting dne 19. II je obiskalo 7 bratov iz Celja, t. j. €lanov snujogega

mary MN TZ OP NL O Ul O CRT ČR PUNU NULA ONA NASOJ S"