Jugoslovenski Rotar

LL aa инреивинвнеененивит виа ––-

se rotarskega kluba v Celju, ki bo že prihodnji mesec Objavil svojo inauguracijo. Tekom meseca februarja je s sprejemom 4 novih bratov narasio Stevilo nasih članov od 25 na 29. Novi @lani, ki jih s tem predstavljamo vsem bratom jugoslovenskih klubov, so:

Brat Julius Gustin, solastnik in pcslovodja „Grajski kino”, klasifikacija: Motion Picture Theaters, stanuje Maistrova ul. 19, telefon St. 22-19.

Brat Ing ‘Friderik Me nzi, tehniéni ravnatelj „Splošna stavbena 'družba”, klasifikacija: Iron Work Construction, stanuje Maribor —Tezno, Maistrova 11, telefon št. 20-57.

Brat Miloš Oset, lastnik veletrgovine s Specerijo in kol. blagom en gros, klasifikacija: Groceries Distributing, stanuje Glavni trg 22, telefon št. 21-73, 27-90.

Brat Ferdo Pinter, solastnik veletrgovine z Zeleznino, klasifikacija: Hardware Distributing, telefon St. 22-82. 27-77, stanuje Aleksandrova c. 34.

RJG:JOJSIJE KK Sastanci (Meelings): Četvrtak (Thursday) 2).00 Grand Hotel

Na 216. sastanku dne 1. februara izabran je mjesto istupivSeg Clana Dixela u nadzorni odbor brat Šeper Kornel, inače je večer protekla u iscrpivoj referadi o radu drugih klubova.

Na 217. sastanku referiSe tajnik, da smo dobili poziv brata Tomljenoviéa glede eventualnih promjena u članstvu, da uzmogne provesti promjene u Almanahu, imade se odgovoriti, da će riješenje uslijediti naknadno pošto se provadja postupak o prijemu novih članova. Od R. C. Varšava primili smo njihoy tjedni izvještaj po prvi put pa je upućen apel za izmjenu tjednih izvještaja. Na cvom sastanku održao je brat Knežević predavanje o lovstvu iznoseći historijat i način lovljenja cd srednjeg vijeka do danas, zakone i odredbe raz-

nih država, a specijalno naše, timarenje i uzgoj divljači, te općenite koristi koli

za državu i pojedinca. Predavanje saslušano je vrlo pažljivo i aplausom паgradjeno. Na 218. sastanku saopštava vrlo radosnu vijest, da je primio pismo brata guvernera, kojim nam javlja, da će nas. па 4.-III. posjetiti, što je sa velikim oduševljenjem primljeno i odmah zaključeno, da se na taj dan imade održati izvanredni sastanak. Brat ing. Pilpel govorio je sa ing. Freundlichom, koji se je vratio iz Palestine i pozvao ga da nam održi jedno predavanje o Palestini, kojemu će se spomenuti radocdazvati, dan će se naknadno ustanoviu. Brat Dr. Čačinović izvješćuje, da je posjetio bolesnog brata Dr. Hen gla, koji mu пајодо да isporuéi pozdrave i da bolest već znatno popušta. Brat Ing. Pilpel nato drži svoje predavanje: „Tehnokracija ili spas pomoću mašine”, to iz tako aktuelncg podrućja održano vrlo interesantno predavanje saslušano je sa velikom pažnjom i aplauzom nagradjeno. Zatim je brat predsjednik Dr. Kaiser donjeo svoje predavanje o mjerama preduzetim u Nemačkoj za ublaženje krize. Na cba predavanja razvila se je dosta živa debata. Brat Ing. Montina drži svoj referat o predavanjima Br. Ing. KoSaka o tramvajima i njihovim kolosjecima, i o predavanju Rot. Baudera koje je drzano u R. С. Miinchen o upotrebi električne struje u kuéanstvu.

Na 219. sastanku predstavio je predsjednik Dr. Kaiser novo primljenu braću Bernarda Krešića sa klasifikacijom prodaja drva i Leona Poljaka sa klasifikacijom veletrgovina Kkolonijalnom robom, zatim je održao odulji govor povodom sutrašnjez 29 тоа пјег rotarstva, pa zato i današnji sastanak proglašuje svećanim, spominje postanak i razvitak rotarstva i пјетоуос озпоуаtelja Pavla Harrisa, crta opširno historijat i uspjehe te konačno analizira 6 te-