Jugoslovenski Rotar

тарства, развоју његове акције, о његовим циљевима и принципима". Иницијативом претседника брата дра. Војиновића предузета је акција за што уредније посећивање клупских седниna. Приликом инаугурисања ротари клуба у Земуну брат Велимир Димитријевић заступао је наш клуб.

=! 2)

R.C. SIBENIK Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.50 Hotel Krka

Rotar Vaso Cok bio je prisutan sednici R. C. Zagreb 5. februara i tamo je tem prilikom odrzao jedan govor u koте је u glavnom rekao ovo:

„Neobično sam danas radostan, što po prvi put posjećujem jedan bratski klub i to baš zagrebački. Ništa manje Veseo sam, što mi se danas pružila prilika, da budem u društvu našeg guvernera brata Stojadinovića. Imam zadatak od moje braće iz Šibenika, da vas sve bratski pczdravim i da uputim na vas apel da nezaboravite naše plavo more, naše plaže i naše lijepe otoke.

Dozvolite mi draga braćo, a na poti·caj brata Tomljenovića, jedan kratak prikaz rada R. C. u Šibeniku. lako mlad ‘klub sa nepunom godincm svoga rada naročito podvlačim sledeće:

a) sa zajedničkom saradnjom КЕ. C. u Splitu ublažili smo mržnju i borbu Šibenika i Splita toliko da danas interes. obadva grada identifikujemo zajedničkim;

b) za saobraćaj teretni i osobni kod J. Plovidbe uspjesmo postići neke korekture za dobro Šibenika;

с) pokrenuli smo sa saradnjom bratskog splitskog kluba gradnju gimnazije u Šibeniku, te već danas to pitanje gradnje stoji u povoljnom toku;

d) započeli smo sa borbom uz pomoć sviju humanih, nacionalnih društava te vlasti i škola proti skitničar-

skoj djeci u Šibeniku, koja su nam ometala turizam, pa čak i živcte gradjana ugrožavala;

e) privodimo kraju baš sada rad za uredjenje društva za saobraćaj putnika i ovo uz pomoć bratskog nam kluba u Splitu;

1) u buduée možemo računati na mnogo intenzivniji rad naSeg kluba u Šibeniku već i time Što smo u januaru O. g. popunili dvije važne klasifikacije i to za nastavu sa vrijednim i zauzetnim direktorom ibenske gimnazije bratom Banica, za književnost sa obljubljenim bratom Dr. Marušić. — Sa ovim kratkim prikazom bila mi je namjera samo da vam pokažem da radimo u duhu Retarijanstva.”

R.C. SUSAK Sastanci (Meetings): Sreda (Wendesday) 20.00 Park Hotel

Na 192 red. sastanku prisustvovao je gost pastprezident bratskog R. C. Split brat Stipanovié, koga je pretsedavajuci, brat Očigrija, toplo i srdačno pozdravio zaželevši što češću posetu braće iz Splita ı ostalih primorskih klubova i OsVrnuvši se na zaključak, prigodom boravka u našoj sredini brata Rismenda, o jednom medjugradskom sastanku naših primorskih klubova, Iza 5-minutnoga referata po zvanju koji je održao brat D-r Guteša „O Rentgenovim zrakama” te izveštaja o radu u domaćim klubovima i odgovora datih klubu Rawlins Wyoming, zaključeno je dati nagradu uč. Rogić Josipi, iz III r. Trg. akademije, za izradjeni temat „Samo mir omogućuje stvaralački rad naroda” u iznosu od Din100. Pre zaključka sednice, bart Sfipanović, zahvaljuje se na dobrodošlici i prijemu te naglašuje da misao o medjugradskom sastanku primorskih klubova nije u splitskom klubu pokopana, nego se o njoj i te kako vodi računa da se čim

EE ES PE a SS 2S