Jugoslovenski Rotar

pre ostvari u mestu koje će se odrediti sporazumno.

i93 redovan sastanak, na dan Pepelnice, održan je pod nazivom ,,Bakalarevo Veče” u prijateljskom razgovcru i drugarskoj izmeni misli o namerama kluba, bez narocitog programa. Svejedno je i na ovom sastanku povedena vrlo živa diskusija, na poticaj brata guvernera, o Osnivanju jednoga ferijalnoga letovalista pod egidom jugoslovenskih Rotary klubova i to u Bakru. Zaključci pe toj diskusiji dostavljeni su bratu guverneru na Znanje.

Na 194 redovnom sastanku održao je svoj obvezatni referat od 5 minuta, DO zvanju, brat Očigrija „O stručnoj trgovinskoj nastavi uopšte”, s naročitim obzirom na minulu klasifikaciju u 1 semestru u Trg. akademiji u SuSaku. S obzirom na sastav i vazost teme, kao i na interesantne i zanimive konstatacije koje su vrlo pažljivo saslušane, braća su primetila da bi s» ovaj referat pre mogao smatrati jednim stručnim predavanjem, tim više što nije bilo moguće izneti ga u vremenu cd 5 minuta, pa je, po njihovu mišljenju, za Zaliti da se s referatom moralo Zuriti kako bi se program mogao dovršiti. Kako se 23 februara O. 2. navršilo 29 godina od Csauika Rotary internacionale, održao je b at D-r Bcnetić predavanje o osnuiku, organizaciji i rasprostranjenju naše medjunarodne zajednice pokazavši braći i jednu kartu kontinenata s naznakom rasprostranjenja rotarske misli i aktivnosti. Iza referata o radu u domaćim, pa čehoslovačkim i poljskim klubovima, te u klubu Torine, pretsedavajuci, brat Očigrije, zahvaljuje se bratu Turkoviću, što je nagradio njegove učenike svojim knjigama i brošurama što će svakako omladinu još više potaći na istrajan ı marljiv rad.

Na 195 redovnom sastanku, pretsedavajući brat potpretsednik, pre prelaza na dnevni red, obavlja komemoraciju blagopokojnoga kralja Alberta belgijskoga

koji se i vidno zanimao rotarskim pokretom, pozivajući bracu da mu počaste uspomenu s poklikom „Slava mu”! Po pročitanom zapisniku i izveštajima tajnika i pretsedavajucega, odrzao je brat D-r Pavelié mesto referata od 5 minuta, opširnije predavanje „О 5 2. Zakona o opštem upravnom postupku” tumačeći ga i temeljito ga objašnjavajući, što Su braća s naročitim interesom pratila. Za njim brat Smokvina referiše o odgovoru brata guvernera na naš zaključak povodom pitanja osnivanja fer. letovališta pod egidom Hctary klubova izjavljujući da će to pitanje brat guverner izneti na diskritnoj „konferenciji u Zagrebu. Ujedno referira o sVOJOJ i našega pretsednika, D-r Ružića, poseti u beogradskom R. C. Zatim se povela diskusija o proslavi našega 200-tog sastanka ı zaključilo se da se taj obavi u Martinščici, kao i da se na nj pozovu svi domaći klubovi. Pre zaključka zahvaljuje se pretsedavajući, u ime „Društva Narodno prosvećivanje”, bratu N .Bolfu na njegovu daru u vidu jednog voza gorivog” drva za društveno radničko sklonište u Martinščici i potom zaključuje sednicu.

RP. C. VARAZDIN Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak

ла] | \ |"

U februaru je naš klub održao četiri sastanka. Prvi je bio namijenjen iskljućivo klubskim poslovima, te informaci-

jama o životu rotarskog svijeta. Drugi nam je donio posjet dragoga gosta, brata Širce (R. C. Zagreb) i oproštaj s bratom Fragnerom, koji odlazi iz Varaždina, a k tomu vrlo interesantno predavanje brata ing. Friedlindeга (služenje u zvanju) O temi: Razne vrsti umjetne svile i mjihOvO izradjivanje. U istinu bi bilo teško reći, da li nas brat Friedlinder više osvaja kao pripovijedač duhovitih anekdota, kao crtač naših portraita ili kao ozbiljan preda-

и 29 EE