Jugoslovenski Rotar

u stalnom kontaktu s engleskim bratskim klubovima, pa se našem rotarstvu ima ubrojiti u zaslugu što se danas u Engleskoj o nama govori s mnogo više razumijevanja ı poznavanja, negoli još pred nekoliko godina. Zasluga je našega pokreta, što je ljetos jedna veća grupa engleskih rotara odlučila da dodje u našu zemlju sa željom da upozna na licu mjesta svoju jugoslavensku rotarsku braću, njihovu domovinu i njezine prirodne krasote, te naš narod i njegove kulturne tečevine. Rotarski klubovi London, Wembley, Wandsworth, Leeds, Battersea, St. Pancras, Bermondsey, Lewisham, Whitley Monkseaton, Whitley Bay, Southgate, Ealing, Islington, Stroud i Ashford poslali su proljetos, za vrijeme Od 27. svibnja pa do 16. lipnja k nama 36 rotarske brade. U toj je grupi bilo zastupano 17 rotarskih klasifikacija, a vodstvo je ekspedicije bilo u rukama vrlo spremnog br. rotara Thomas Smitha iz kluba Islingtona.

Engleski su rotari stigli u nedjelju dne 27. svibnja naveter u Jesenice, a odanle prosljediše na Bled. Taj naš „kinč nebeški“ na prvi je pogled osvojio srca naših gostiju, pa su se zato po razgledanju najbliže okolice drugi dan svi otputil: automobilom na Bohinjsko jezero. Cijeli put na Bohinj i izlet na izyor Savice dojmio se Engleza tako duboko, da su te krajeve nave lijepe Gorenjske usporedjivali s najljepšim krajevima Švicarske i obećali da će za njih u Engleskoj činiti propagandu.

Engleski su rotari, prije polaska na put u našu zemlju, pozvali ljubljanski klub na zajednički meeting za ponedjeljak dne 28. svibnja na Bledu. Ovome se pozivu R. C. Ljubljana najpripravnije odazvao, te je toga dana otputovalo na Bled 16 naših članova, kojima se pridružilo i nekoliko rotarskih gospodja.

Meeting se održao po povratku Engleza iz Bohinja u hotelu „Toplice“, gdje su bili ı svi engleski gosti odsjeli. Prije meetinga sastali smo se s engleskom braćom u hotelskom hallu, gdje smo se upoznali, i svi zajedno fotografirali te tako ovjekovječili taj sastanak. Iako se nijesmo dotad lično poznavali, već smo se na tom mjestu prviput vidjeli ı sastali, ipak se medjusobno nijesmo ni najmanje osjećali tudjima. Naprotiv, naš je sastanak bio od prvog početka vrlo srdačan i prijateljski, koja se srdačnost tečajem ove večeri samo Još pojačavala ı povećavala.

Dvorana u kojoj se održavao meeting bila je iskićena cvijećem i zastavicama, a na čelo stola sjeli su br. Thomas Smith i dr. Krejči, naš guverner, koji je zastupao u Bugarskoj otsutnog predsjednika kluba dr. Slokara, a medju njima sjedila Je gospodja Headley iz Ashforda. Poslije pečenke ustao Je brat dr. Krejći, koji je izrekao dobrodošlicu gostima. On Je u svom govoru, poznatom pjesničkom vještinom, opisao naše lijepe krajeve, te Je medju ostalim rekao slijedeće: Tijesna je zemlja, na kojoj stanujemo, okružena sa svih strana visokim gorskim vrletima, pa se zvon, koji naviješćuje u dolini prve jutarnje sunčane zrake, čuje preko granica, koje nas opkoljuju. I baš radi toga, što nam Je naša rodna gruda tijesna, ona nam je zato. tO milija; mila nam je zato, što Je puna prirodnih ljepota i prirodnog bogatstva. Pod sivim pećinama, koje

9