Jugoslovenski Rotar

\\\

| 6;

Jugoslovenski Rotar doneo je u svojem trećem ovogodišnjem, martovskem, broju pod naslovom „Žensko rotarstvo“ izveštaj O pokretu rotarski mislećih žena, koje se organizuju pod nazivom „Sor-optimist“. Ovaj je pokret zanimljiv, ipak mislim, da ima mnogo naših drugarica, kojima nije stalo do toga, da se organizuju u klubove, već samo žele, da u tišini, što im Ju Je sudba dosudila, verno stoje uz bok svome suprugu-rotaru. Zato objavljujem ispod pera brata J. Kavčiča, pretsjednika ljubljanskog kluba, ovaj članak. — Urednik.

ZENA IROTA RS T V O

Rotarstvo je u svojoy biti filozofija života, koja nastoji da izgladi staru opreku što Ju radja s Jedne strane želja za bogaćenjem, a s druge strane težnja ı dužnost pravoga rotara da služi drugima, da radi u prilog drugih.

Filozofija služenja Jest bit rotarstva. „Služenje prelazi preko sopstvenih interesa. Rotarstvo Živi ı pada sa diskusijama ı razmišljanjem o služenju čovečanskoj zajednici. Oduzmite rotarstvu ovu ideju, ograničite se na nedeljne sastanke sa predavanjima ı registrovanjem razvoja kluba — pa Vam od rotarstva neće ostati ništa do društveni klub bez ikakva šireg značenja...“ Tako napisa nepoznati autor.

A šta će ženi rotarska filozofija? Kakva treba da bude veza izmedju žene ı rotarstva?

Poznato Vam je, da se u Rotary klubu jedanput nedeljno sastaje društvo profesionalnih ı poslovnih ljudi. Na ovim sastancima ima. da se gaji zdravo drugarstvo i da se razvijaju čvrsti ı skupoceni prijateljski odnosi izmedju. sasvim različnih ljudi. To je, naime, rotarska posebnost ili specijaliteta, da u svakom klubu bude samo po jedan pretstavnik pojedinih profesionalnih odnosno stručnih vrsta. Na taj način rotarstvo sjedinjuje šareno društvo ljudi, koji u toj zajednici zapravo nemaju zajedničkih profesionalnih interesa. To su ljudi, koji se ranije nisu gotovo ni poznavali. Šta ih dakle spaja, šta ıh združuje, da se sprijateljuju ı da gaje iste ideale?

6