Jugoslovenski Rotar

Zajednički, Jedinstveni ideal služenja, koji je uslov za prijem u klub, to je ona spona, koja ih veže. Ovaj ideal jest osnovica rotarskoga rada, i njime je isprepleteno svih šest rotarskih ciljeva. Rotarstvo treba da oduševljava čoveka, da vrši svoje domovinske ı gradjanske dužnosti u punom opsegu i potpuno, da se u profesionalnom životu vlada bezuslovno dostojno prema saradnicima, službenicima, mušterijama ı konkurentima. Svaki rotar mora da bude prožet takvim duhom ı željom, da iskrnjega svoga razume i shvati u njegovoj biti košto jest. Nastojati mora, da svakoga dočeka sa dobrom voljom, susretljivo, Jednostavno ı čedno; nigda, naime, ne sme smetnuti s uma, da u svakom biću ima bar nesto dobre boZje jezgre. A za to je potrebno, da se svaki rotar stara oko sopstvenog usavršivanja ı da ne osudjuje druge. Ako vazda i svagde bude imao dobre volje ı razumevanja za čoveka, gajiće dobre odnose, trpeljivost, sporazum ı miran zajednički život u ljudskome društvu, medju klubovima, društvenim slojevima, narodima ı državama. Time pravi rotari tku čvrstu vezu dobre volje ı sporazuma medju čovečanstvom. Uza sve to treba da je svakom rotaru sopstvena čast, čast naroda ı države tako sveta, njegova svest tako Jaka ı ljubav do otadžbine tako žarka, kako to traži ideal čoveka, koji teži za savršenstvom.

Zbog toga mislim da se, obzirom na ove zadatke rotara, mora za rotarstvo i rotarski pokret interesovati ı žena. Žena kao pojam društvenog života, kao deo čovečanske zajednice ı žena kao individualno biće, kao drug muža. Pravi rotar nastoji, da svoja rotarska načela sprovodi vazda i svagde, u svom zanimanju ı u svakodnevnom radu, prema svojim mušterijama i prema svojem službenicima i u svim socijalnim, kulturnim, javnim i gradjanskim prilikama, u svom narodnom i medjunarodnom radu. Neophodno je potrebno i jedino pravilno, da za ostvarenje ovih idealnih težnja žena ı muž rade zajednički, u Jednom frontu, bilo kao socijalni pojmovi, bilo kao individue. U socijalnom životu treba žena da radi za ove ciljeve u odgovarajućem ženskom pokretu, kao bračna drugarica ima da svojem suprugu, budući plemenitija i osećajnija, bude Jaka ı idealna podrška u životu po rotarskim idealima a i jaka saradnica pri vršenju rotarskih ciljeva.

Tako gotovo u svim odnosima žene prema ljutskom društvu nalazimo mogućnost uske veze izmedju Zene i rotarstva.

Svaki rotar mora nastojati, da sprovodi u život „ideal služenja kao osnovicu zaslužnoga rada“ — žena treba da mu pomaže! Svaki rotar „neka shvaća etički visoko sva profesionalna i poslovna pitanja“ — ti, bračna drugarice, treba da to znaš, pa nastoj da mu svojim plemenitim mišljenjem i savetom dadeš potstreka, ako bude klonuo. Tvoj čovek treba da služi ljudskoj zajednici ı da radi za opće dobro, „vršeći ideal služenja u ličnom, poslovnom i Javnom životu“ — pa ako ti je to poznato, moći ćeš, ženo, mnogo puta učiniti dobro delo preko svog muža. Zato ga svagda potpomaži u ovom idealnom nastojanju, a ı potstrekavaJ ga na ovakav rad!