Jugoslovenski Rotar

dana sastajemo ne radi sebe, nego i isključivo radi drugih. Svaki naš sastanak okarakterisan je altruizmom. Istina, Još uvek ima ljudi koji misle da pobedjuje samo onaj, koji ima tvrdje zube, Jače šape. Nema sumnje: nekad je ı tako bilo; ali danas bi se moralo očajavati, ako hiljade godina kulture niso ništa drugo, do moderne varijante kamena i batine. Zatim govori o poslednjim dogadjajima u svetu ı zaključuje, da bi se danas svetu morala nametnuti volja da ratuje. Mi smo u položaju da ne moramo nikom da namećemo svoju volju. Ako je rat zaista veliki otkrivač istina, onda je to jedan razlog više da se čuva svetski mir. Mi vršimo jednu misiju u najteže doba, ali možemo i mirno i ponosito raditi. Naš cilj ı naše težnje upuĆene su izmeni etičkih dobara, pa prema tome, naš rad može doneti celom čovečanstvu samo koristi. Brat Čirić završio je svoj uvodni govor apelom na svu braću da ga pomognu u njegovim nastojanjima. (Pljesak.)

210. sastanak 20. jula 1934. Frekvencija 48°67 %. Pretsednik otvorio je sednicu na Sto je sekretar referirao o izveStajih nasih klubova. Na predlog brata pretsednika reSeno je, da se za vreme letnjeg odmora zbog slabe frekvencije ne održavaju predavanja i referati, nego da se ovi sastanci posvete drugovanju i prijateljstvu. — U medjuvremenu, konstituisaće se razni odbori, a pripremiće se ı program rada, referata ı predavanja. Usvojen je predlog br. Lezimirca, da referenti i predavači unapred odrede teme o kojima će govoriti. Jednodušno je rešeno na predlog brata pretsednika, da se br. dr. Stojadinoviću, bivšemu guverneru, uputi pozdrav, u kome da mu se još jednom zahvali na poseti koju је učinio našem klubu, kao ı da se oda puno priznanje njegovom radu na vodjenju našeg distrikta.

211. sastanak 27. jula 1934. Frekvencija 37°14 %. Posto je pretsednik otvorio sednicu, pozvao Je braću da ustajanjem i ćutanjem odadu poštu umrloj Beli Jakovljević, supruzi našeg člana br. Paje St. Jakovljevića. Pročitana je karta našeg pastguvernera koju nam je u znak sećanja uputio iz Amerike. Sekretarski izveštaj o radu naših klubova saslušan je sa najvećom pažnjom. Br. Ž. Bogdanović, koji posle bolovanja prvi put učestvuje u

2

radu kluba, izjavio je, da je srećan što mu se ipak pružila prilika da pozdravi novu upravu ı da Joj poželi daleko veći uspeh od onoga koji je on mogao da postigne u prošloj rotarskoj godini. Na predlog br. Brkića rešeno Je, da se za vreme letnjih meseca otstupi od ustanovljenih odredaba u dovodjenju gostiju na klupske sastanke ı da članovi mogu dovoditi svoje prijatelje i poznanike na zajed-

ničke večere svakog petka osim prvog u

mesecu.

x

Rr, € OS i jf ® K

Sastanci (Meetings) : Cetvrtak (Thursday) 20.00 Grand Hotel

238. sastanak 4. jula 1934. Frekvencija 100 %. Sastanak odrzan je u vrtu pretsjednika br. Andrije Krbavca. Prije sastanka razgledano je poduzeće Štamparski zavod, koji Je najmodernije uredjen ı koji u grafičkoj industriji zauzima vidnu poziciju. Brat pretsjednik održao je predavanje o grafičkoj struci, u kojem je ocrtao historijat tiskarstva i grafike te napredak u tim granama. Braća saslušaše to intersantno predavanje sa osobitim interesom ı nagradiše pretsjednika burnim aplauzom. Sastanku prisustvovahu gradonačelnik Vlado Mallin (naš bivši član) ı ravnatelj Stamparskog zavoda Dragutin Zierer. Večeru spremio je tajnik pod devizom sve na ražnju: timarene patke punjene domaćom šunkom, šindelbrateni ı čevap. Raspoloženje bilo je izvrsno: prvo, Jer je nakon dugog vremena postignuta Ioo na frekvencija, a drugo radi dobra jela i izvrsne kapljice. Pretsjednik je otvorio sastanak oduljim interesantnim uvodnim govorom pozdravljaju¢i goste ı braću, koju je zamolio, da ga svojski podupru u njegovom radu kao pretsjednika kluba, Br. dr. Uzelac u svom pjesničkom govoru zahvaljuje starom pretsjedniku dr. Kaiseru na njegovom trudu, koji je uložio za procvat kluba i pozdravlja novog pretsjednika komu obećaje u ime sve braće svestranu potporu ı saradnju. Sastanak potrajao Je do sitnih sati.

239. sastanak 12. jula 1934. Frekvencija 86:95 %. Nakon zajedničke večere otvara

>

=