Jugoslovenski Rotar

CEHOSLOVACKA — 66.DISTRIKT ROTARY INTERNATIONAL

Iz važnijih izjava saučešća prigodom smrti MViteškoga kralja Aleksandra I. Ujedinitelja vadimo:

Pesma rot. F. Perine iz R.C. Novy Budzov »Muceniku< prozeta je zarkom ljubavlju 1 dubokom žalošću za dragim velikim Pokojnikom 1 zayrSava se zakletvom yjernosti paЈоте Vodji.

Rot. J. Linaj iz R.C. Mlada Boleslav predao je kao pretsjednik éeskoslovenske-jugoslovenske lige, pododbor Mlada Boleslav, ekscelenci Dr. Prvislavy Grisogonu, izvanrednome poslaniku i punomoé. ministru Jugoslavije u Pragu, zo izjava saučešća radi smrti velikoga slovanskoga Kralja Aleksandra I. Ujedinitelja; izjave, uvezane u knjigu s crnim koricama, predala su sva znamenitija društva, mjesna i općinska vijeća iz Mlade Boleslave i šire okolice. Gospodin poslanik označio је ovu pijetetu kao jedinu svoje vrste.

Mesec novembar bilježi u našem distriktu dva vazna dogodjaja. Dne 19. novembra 1934. svečano je proslavio R. C. Prag desetgodisnjicu svoga ustanovljenja. Sjednica bila je u tu svrhu otvorena tako, da smo iskazali počast državnome barjaku pjevanjem narodne himne. Mnogobrojno učestvovanje članova praškoga kluba ı 24 čehoslovačkih klubova dokazala je ne samo jakost nego ı važnost českosl. Rotary. Bila je to historijska sjednica u českosl. Rotaryju. Rotarijsko sjeme palo je kod nas na plodno tlo, niklo je i u deset godina svoga opstanka naraslo u jako drvo sa 34 grane — 66. distrikt sa 34 kluba ı 8so članova. Vjerujemo, da Се rotarijsko drvo ı nadalje prospijevati, da ¢e biti stalni, Živi izvor misli služenja, dobre volje, prijateljstva ı medjunarodnoga sporazumijevanja. Sjednici je pretsjedao prvi pretsjednik praškoga kluba ı njegov časni član rotar Sum iz R. C. Beé. Sa sjednice odaslana je odanosna brzojavka prezidentu Republike T. G. Masariku, ¢asnome guverneru 66. distrikta R. I.

Svečani govor održao je bivši guverner rotar Tille, koji je pri kraju istaknuo odgovornost praškoga kluba ı važnost ostalih česko-

slovačkih klubova, koji daju izraza rotarijskome duhu kod nas i stvaraju novu tvorbu Rotary — českoslovačku Rotary. Gajiti rotarski duh u demokratskom smislu, voditi u tom duhu našu mladež ı priuzgojiti u njoj naše češkoslovačko rotarstvo: to je zadaća našega Rotary.

Dne 25. novembra o. god. vršila se je kraјеупа sednica rotary-klubova iz istoéne Ceske u Chrudimu. Na njoj je bilo s6 članova iz 14 klubova. Pretsjedao je guverner rot. Zaba, a kao glavni referent fungirao je rot. Novak iz Chrudima. Program su sacinjavali predlozi chrudimskoga kluba za publicistiku Rotary i za organizaciju sluzenja javnosti. Predlozi su bili podneseni u pet tocaka:

I. Treba je organizovati tiskovni rad, što je moguće na tri načina:

i.) ustanovljenjem rotarskih knjižnica pri klubovima;

2.) organizovanim literarnim radom za naš list (Ceskosl. Rotarian);

3.) zanimanjem javnoga tiska za gibanje Rotary.

II. Preporuéa se uporaba najsilnijega propagandnoga sretstva za publicistiku Rotary, t. J. radija.

III. Nadaljno uplivno sretstvo jesu laka predavanja.

IV. Naši članovi moraju sistematski ı svom silom saradjivati u radu za javnost, ı to u Javnosti.

V. Što mogu da čine rotarski klubovi kao cjeline u služenju javnosti?

O svim tim točkama razvila se živa debata, kojom su izneseni uzroci za i proti. Detaljirani izvještaj o sjednici ı rezultati debata bige objavljeni u listu Ceskosl. Rotarianu za direktivu ostalim klubovima, da i oni uzmognu dati svoja mnijenja i tako doprinjeti za publicistiku Rotary i za organizaciju njegove sluzbe javnosti.

R. C. GeskA Ttebova. Priredili su vecer s

abiturientima realne gimnazije, koji su bili

10