Jugoslovenski Rotar

kluba u Splitu ı opširno govori o Pomorskom muzeju ı Okeanografskom institutu u Splitu. Rotar Pržić govori o kongresu pravnika ı donetim rezolucijama.

299. sastanak 12. nov. Frekvencija 45:10 %. Gosti-rotari: Uroš Dučić, Sarajevo, Lazar Marković, Banja Luka ı Hinko Štajner, Vukovar. Pretsednik Dr. Petković pozdravlja brata Djurića koji se nekoliko meseci bavio na svom imanju u Mataruškoj Banji. ı brata Sondermajera koji se vratio iz Amerike. Sekretar Koen čita poštu ı daje obaveštenja o dogadjajima u rotarskom svetu. Dr. Ilija Pržić održao Je veoma interesantno predavanje „O ekstradiciji“, objašnjavajući sa gledišta medjunarodnog prava kako su pojedine države u poslednjim decenijima postupale.

300. sastanak 30. nov. Frekvencija 79°59 %. Gost-rotar: Edo Marković, Zagreb. Pretsednik pominje jubilej (ro godišnjicu) Praškog kluba i nazdravlja članovima Praškog kluba. Sekretar čita pismo guvernera Dr. Krejčija koji nam Javlja da je dobio zadovoljavajući odgovor od redakcije „The Rotarian“ na članak od juna. Saučešće usled gubitka br. Jovanovića izjavili su nam klubovi: Pančevo, Varaždin, Vukovar, Osijek, Zagreb. Rotar Pavlović saopštava pozdrav rotara Pinterovića, past-pretsednika R. C. Osijek. Rotar Protić daje opširan referat o sastanku guvernera ı direktora emisijonih banaka Male Antante u Bukureštu. Brat Edo Marković daje referat o svojoj poseti Praškom Rotary klubu i saopštava pozdrave tog kluba.

301. sastanak 26. nov. Frekvencija 66:04 %. Gosti-rotari: Ing. Georg Panaitopol, Bukurest, Edo Marković, Dr. Jose Poduje, Rad. Alaupović, Zagreb, i Dr. Ivo Bonači, Split. Gosti-nerotari: Dr. Krajač, Beograd, i Dr. Čimić, Zagreb. Pretsedava Dr. Milan Stojadinović, Direktor R. I., koji otvara sednicu toplo pozdravljajući naročito rotara Panaitopola iz Bukurešta, koga moli da izruči naše pozdrave tamošnjoj braći. Zatim se obavlja prijem novih članova Dr. Peičića i Dr. Ilića. Sekretar Koen čita zakletvu koju oba nova člana potpisuju, a pretsedavajući ih proglaSava za primljene i predaje im rotarsku znacku. Clanu Londonskog Rotary kluba, Princu Djordju Engleskom klub ée 29 ov. mes. uputiti ¢estitku. Cita

se pismo sekretara

D-ra Potera iz Zurich-a u kome se skreća pažnja na potrebu širenja rotarskih načela u ovo doba nesuglasica izmedju pojedinih država. Posle toga održao je rotar Sondermajer veoma interesantno predavanje o svojim utiscima sa puta po Americi. Zatim Rotar Panaitopol iz Bukarešta zahvaljuje na lepom prijemu ı pominje rad komisije, Čiji je pretsednik, i koja sa našim vlastima ima da reši razna saobraćajna i trgovačka pitanja, i raduje se da zaslugom rotara Pelivanovića, koji je pretsednik jugoslovenske komisije, rad lepo napreduje i da će sigurno biti povoljno završen. Oba pretsednika, nadahnuti rotarskim idejama, koriste u tom slučaju obema državama, što je opet nov dokaz k tome kako je rotarstvo čovečanstvu korisno. Dr. Poduje zahvaljuje na toplom prijemu i čestita bratu Prici na kandidaturi za guvernera 1934. god. Rotar Prica se zahvaljuje; njihove govore završava direktor Stojadinović pominjajući da imamo već dva kandidata (Dr. Poduje i admiral Prica), ali pošto možemo izabrati samo jednog, to sigurno ćemo imati jednog od njih u 1935. godini, a drugog — naredne godine.

%

К. С. DUBROVNIK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

77. sastanak 8. nov. Frekvencija 77°78 %. Raspravljalo se o kandidaturi za guvernera; riješeno je da naš klub ne postavlja svoga kandidata. Pojedina braća referisala su o radu domaćih i stranih klubova. Zapaženo je, da Je u klubu Graz opet održano jedno zanimivo predavanje o Dalmaciji.

78. sastanak 15.noy. Frekvencija 66:67 %. Kao gosti pristuni su rotar L. H. Jungnickel iz R.C. Beljaka (Villach) te g. ing. Gj. Dorner iz Beograda. Tajnik Sokolovié izvijestio је о svojim posjetama i razgovorima sa braéom R.C. Split, SuSak i Zagreb. U izvjestajima o zvanju pojedina braéa iznijela su mnogo zanimivih pojedinosti, o kojim je povedena živa diskusija.

79. sastanak 22.nov. Frekyencija 94°44 %. Gost: rotar G. Gjermanovié iz Beograda. Ргостап је bio program rada, usvojen na sjednici uprav. odbora. Riješena su razna te-

19