Jugoslovenski Rotar

IZ NASIH KLUBOVA — NOVEMBER 1934

R.C BANJA LUKA

Sastanci (Meetings): Petak (Fryday) 20.00 Hotel Palace

84. sastanak. 2. nov. Frekvencija 71-43 %. Nakon čitanja pošte izveštava brat Fišer o prijemu štićenika Milorada Miškovića u ovdašnji konvikt „Prosvete“. Po predlogu brata Bocarića daju braća prilog za zimski kaput siromašnom učeniku Učiteljske škole. Brat Dr. Bukinac izveštava o svom putu na jug države, koji izveštaj prate svi članovi velikim zanimanjem.

83. sastanak o. nov. Frekvencija 78:57 %. Od prispele pošte ističe se naročito pismo brata guvernera o kandidaturi brata doktora Joze Poduje za guvernera našeg distrikta za godine 1935./1936. Kako klub nema vlastitog kandidata usvaja se kandidatura brata doktora Poduje. Cita se élanak br. Viktora CarEmina, izašlog u listu „Mornar“. Prima se predlog brata pretsednika da se zamoli g. profesor Nedić da u klubu održi jedno predavanje o Engleskoj. Zaključi se, da uprava donese do narednog sastanka shodne predloge o ekstenziji kluba.

86. sastanak 16.nov. Frekvencija 71-43 %. Pored ostalih zanimljivosti u pošti čita se prismo R.C. Alexandria, kojim nas izvjestavaju, da su po običaju svoga kluba 7.0. m. nazdravili našemu klubu te se zakluči pismeno zahvaliti ı prisodom idućeg sastanka nazdraVicu vratiti. Prima se na znanje prevod brata pretsednika pisma uprave „Rotarian“ o nezgodnom tumačenju članka u julskom broju „Rotarian“. Brat ing. Marković izveštava o svojoj poseti Beogradskom klubu i o lepom predavnju što je tamo održao brat Dr. Ilija Pržić o „Ekstradicijama“. Brat dr. Bukinac nastavlja opisiyanjem svoga puta na jug države ı u Grčku.

87. sastanak 23.nov. Frekvencija 64:29 %. Čita se govor pretsednika R. C. Zagreb, na komemoratiynom sastanku za blaženopočivSim Viteškim Kraljem Aleksandrom I. Ujediniteljem. Brat ing. Markovié tita iz novembarskog broja Jugoslovenskog rotara članak poč. brata Vasilja Grđića „Jugoslovenstvo i Rotarstvo“.

89. sastanak 28. nov. Frekvencija so %. Po ranijem pozivu održan je ovaj sastanak na ribnjaku brata pretsednika u Saničanima kraj Prijedora, gdje su braća prisustvovali ribolovu. Mrežom od nekoliko desetaka metera dužine izvlačili su vešti ribari od jednom po nekoliko hiljada kilograma zdravih i lepih šarana, štuka, linjaka i somova. Sa vilikim interesovanjem prave celi prizor, gledaju kako se riba vadi iz mreže, sortira na posebnim stolovima prema veličini i vrsti, tovari u bačve za transprot i sprema u rezervoare za zimovanje. Nakon pregleda паsipa pojedinih ribnjaka, kojih površina iznaša 270 ha, pregledavaju se nuzpostrojenja, kao što su spremišta hrane za ribu, strojevi za meljavu it.d. Sa velikim zanimanjem prate braća razlaganje brata pretsednika i njegova poslovođe g. Lajtnera o svim radovima oko uzgoja ribe, o tržnim i eksportnim prilikama it.d. Ма zajedničkoj večeri. koju je posl= toga domaćin priredio zahvali se brat ing. Marković u ime sviju prisutnih brata prctsedniku na gostoprimstvu i požrtvovnosti koJom nas celo vreme informisao, a u drugom delu svoga govora ocenio je naporan rad oko uzgoja ribe kao ı važnost ovoga preduzeća za celi ovdašnji kraj. Brat pretsednik u svom odgovoru iznosi historijat svoga preduzeća ı sve poteškoće, kojima se imao boriti osobito posle oslobođenja. Prisutni sa velikom pažnjom prate domaćinove reči a u drugarskom razgovoru debatiraju još dugo o impresijama dana.

Xx

RY CyB E OG RAD

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

298. sastanak s. nov. Frekvencija 68°63 %. Gosti-rotari: St. Musulin ı Edo Marković iz Zagreba. Pretsednik Dr. Vlada Petković saopštava sadržinu pisma guvernera Dr. Krejčija, koji nas pita dali će naš klub postaviti kandidata za izbor guvernera za narednu godinu. Posle kratke diskusije primljen je predlog da naš kandidat bude rotar admiral Prica. Rotar Meichsner daje referat o poseti

18