Jugoslovenski Rotar

vanju jugoslovenskih rotarskih klubov je ргеdaval brat Loos o svojem potovanju s parnikom „Kraljica Marija* po vzhodnem delu Sredozemskega morja. Predavatelj je svoja velezanimiva izvajanja ilustriral s številnimi razglednicami in lastnimi fotografskimi posnetki. 198. sestanek 26.nov. Frekvenca 85:71 %. Najprej je poročal brat predsednik o obisku nekaterih naših članov v sosednem rotarskem klubu v Gradcu, nato pa je otvoril debato glede proslave na’ega 200. sestanka, ki se bo vršil dne 7. decembra. — Brat J. Gustin je poročal zelo zanimivo o svojem potovanju na Dunaj in v Budimpešto. — Brat Marinič je poročal o nujni potrebi ustanovitve prehodnega oddelka za oskrbo umobolnih picijentov v tukajšnji Javni bolnici, kamor bi se lahko oddajalo take nesrečneže do njihove definitivne odprave v urejene umobolnice. Klub sklene predloziti mestnemu predsedstvu tozadeyni memorandum. — Brat Krejci je рогоса! vy sedanji nasi davéni politiki. Zanimivemu referatu je sledila daljša debata.

x

ty (Ee IN| ©) Wl S ANID)

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Kraljica Marja

223.sastanak 2.noy. Frekvencija 54:28 %. Pročitane su mnogobrojne izjave saučešća. prispele od inostranih klubova, te je odlučeno da se svima ovim klubovima izrazi pismena zahvala. U nastavku su podneti referati o radu stranih klubova. Naročitu pažnju Je izazvao referat br. Manojlovića o radu američkih klubova koji se vrlo živo bave problemom skrbi za omladinu. — U vezi s ovim referatom razvila se vrlo živa 1 zanimljiva diskusija.

224. sednica 9. nov. Frekvencija 57°14 %. Na ovoj sednici odana je počast Vasilju Grdjiću kojim povodom je brat pretsednik održao prigodan govor. — Povodom kandidature br. Dr. Poduje za novog guvernera odlučeno je da uprava kluba u toj stvari donese odluku. — Ing. Tabaković pročitao je prevod govora pariskog pastprezidenta koji je održan povodom smrti NJ. Vis. Viteškog Kralja Aleksandra I Ujedinitelja. Odlučeno

je da se ovaj govor u prevodu dostavi bratu guverneru radi donošenja u Jugoslovenskom Kotaru. — Povodom tačke III saopštenja Бг. 3 0 „poslovnoj zloupotrebi rotarstva“ razvila se interesantna diskusija u kojoj su učestvovala mnoga braća. — Usvojen je predlog brata Bogdanovića da se na jednoj od idućih sednica povede diskusija o razvijanju drugarstva.

225. sednica 16.noy. Frekvencija 45°28 %. Sekretarski izveštaj sadržao je redovnu poštu i nedeljne izveštaje domaćih klubova. — Zatim je br. Ing. Manojlović podneo vrlo zanimljiv referat o prispelim odgovorima na postavljenih 12 pitanja R. C. Rawling Wyoming. 226.sednica 23.nov. Frekvencija 71°42 %. Na ovoj sednici pomenuta je smrt uglednog prote Djordja Velića, koji je, tako nerotar, čitavog svog života delovao u duhu rotarskih smernica. Njegovom smrću nestala Je iz novosadskog javnog života jedna od najmarkantnijih figura. R. C. Novi Sad je ovim povodom izrazio svoje saučešće br. Gračaninu, Кој: је zet ovog velikog. pokojnika. — U nastavku sednice održao je br. Brkić petminutni referat o zbrinjavanju napuštene dece, a br. Dr. Trifković o transfuziji krvi.

227.sednica 3o.nov. Frekvencija 71°42 %. Fročitana je obilna pošta koja je u toku te sedmice prispela. Primljen je poziv na svečanu predaju Chartera R. C. Zemun te je odlučeno da se ovo ı raspisom saopšti članovima te da se uz nastoji, da se u što većem broju odazovemo ovom pozivu. — U nastavku je br. Kostić održao petminutni referat o svojim zapažanjima na ulici. Povodom Ovog vrlo zanimljivog, referata razvila se vrlo zanimljiva diskusija, iz koje su se iščaurile mnoge korisne sugestije.

%

en © ©) ee SJ TO | E JK

Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Grand Hotel

254. sastanak r.noy. Frekvencija 82:60 %.

U otsutnosti pretsjednika otvara potpretsjed-

nik br. Dr. Cadinovié sastanak sa pozdravom

braći. Tajnik izvješćuje, da smo od R.C.

Pelhrimoy primili obavijest, da je umro nji-

21