Jugoslovenski Rotar

hov član Dr. Vlasak; klubu izrazili smo naše saučešće. Jadranska Straža pozivlje klub na komemorativno predavanje, kojem će klub prisustvavati. Društvo za zaštitu djece moli potporu; klub zaključuje, da će uzeti molbu u obzir prigodom božićne razdiobe. Iz nedeljnih izvještaja vidimo, da je u klubu u Zagrebu čitan izvještaj pastguvernera Markovića, držan na konferenciji EAC u BadenBadenu, pa je bratski klub zamoljen za ovaj izvještaj. Tajnik izvješćuje, da je u sporazumu sa upravnim odborom promijenio svoju klasifikaciju u „Nacionalna udruženja“. U škrabici sakupljeno je Din 348'—K. Br. Kabelač održavo je vrlo interesantno predavanje о Šećernoj industriji, prikazujuć historijat i fabrikaciju šećera; pretsjedatelj zahvaljuje predavacu.

255.sastanak 8. noy. Frekvencija 100 %. Pretsjednik, otvarajué sastanak, izrazuje svoje veliko zadovoljstvo što su danas sva braća shvatila svoju dužnost pa želi da to uvijek tako bude. Tajnik čita zapisnik prošlog sastanka, koji se ovjerava, te izvješćuje, da R.C. Praha slavi svoju rogodi8njicu na koja nas pozivlje; klubu imade so poslati čestitka. Na zahtijev brata guvernera izvjeS¢uje se, da naš klub za buduću godinu neće postaviti guvernerskog kandidata. Bratskom klubu Suзак zahvaljujemo za poslani časopis „Morпаг“ iz kojeg je tajnik pročitao članak brata Car-Emina posvećen svijetloj uspomeni blagopočivšeg Viteškog Kralja. R.C. Sarajevo zahvaljuje za izraze saučešća prigodom smrti br. Grdjića. Br. Kiš održao je svoje predavanje „Žitno tržište ı trgovina Zitarica“; braća saslušala su sa pažnjom te interesantne izvode, a pretsjednik zahvalio se predavaču. Br. pretsjednik čestita rodjendan našem vrlo vrijednom ı požrtvovnom br. Hiniću, čemu se sva braća burnim aplausom pridružuju.

256. sastanak 15. noy. Frekvencija 86:95 %. Tajnik izvješćuje, da smo dobili dopis brata Ministra Dr. Ulmanski-a, kojim se zahvaljuje па čestitci povodom njegovog odlikovanja. Klub je primio dopis od brata guvernera zaJedno sa kopijom „Magazin Chairmana“ u vezi sa člankom koji je izašao u julskom broju „The Rotarian" o Gavrilu Principu; plenum uzeo je odgovor na znanje, a bratu guverneru zahvaljuje na njegovom zauzima-

nju. Sinovi naše braće, koji studiraju na Visokim školama u Zagrebu (Dr. Čačinović, Dr. Kaiser, Krasso, Krešić ı Dr. Uzelac) mole svojim dopisom, da im utremo put, kako bi mogli stupiti u dopisivanje sa sinovima rotara tu- ı inozemstva; upravni odbor zaključio je, da će tu akciju živo podupirati, ali će se prije toga zatražiti uputa br. guvernera. Tajnik čita od zagrebačkog kluba poslani izvještaj pastguvernera br. Markovića. Poslani upitni arak broj s bude detailno raspravljen i riješen.

257. sastanak 22. nov. Frekvencija 95°64 %. Nakon običajnih formalnosti izvješćuje tajnik, da nam Je R.C. Zagreb poslao 500 propagandnih brošura br. Dr. Šišića „Skrb za sakatu djecu“; glede doprinosa odlučiće upravni odbor. Sreski odbor Crvenog krsta moli za potporu; zaključuje se postupati kao i kod drugih molbi, koje će se sve riješiti prigodom božićnog obdarivanja. Tajnik razdjeluje novemberski broj „Jugoslavenskog Rotara“ i Cita V.mjese¢no pismo brata guvernera, koje je velikom paznjom sasluSano, a isto tako 1 članak pokojnog br. Grdjiéa: » Jugoslavenstvo i Rotarstvo*. U Skrabici заkupljeno je Din 542 —. Br. Dr. Kaiser saopStava, da je njegov sin svoj referat o feriJalnom putovanju rotarskih sinova po Belgiji priposlao svim klubovima u Belgiji gdje je bio gostom, na to je dobio od R.C. Ličge dopis u kojem veli da je taj cijeli referat dao prevesti na francuski jezik te ga uvrstio u svoj nedjeljni izvještaj, koji je u cijelosti objelodanjen u Buletinu 61. Distrikta, broj ı7 od ro. novembra. Br. Govorkovié referira detailno o člancima izašlih u julskom broju „The Rotarian* o eventualnoj promjeni naših šest ciljeva. Br. Poljak drži svoje predavanje „Hiperprodukcija ı racijonalizacija u proizvodnji kolonijalne robe“. Braća su oba predavanja saslušala velikom pažnjom.

258. sastanak 29. nov. Frekvencija 95°84 %. Pretsjednik, otvarajuć sastanak, pozdravlja gosta br. Poppa od R.C. Vukovar sa molbom, da izruči u svom klubu srdačne pozdrave, zatim novoga člana Dr. Julije Batori-a klasifikacija kirurgija upućujući ga u bit rotarstva ı predaje mu klupski znak. Tajnik čita šest ciljeva, Dr. Batori zahvaljuje na srdačnom pozdravu ı prijemu te obećaje, da

22

= =