Jugoslovenski Rotar

186. sastanak 2ı. nov. Frekvencija 8o:9s %. Brat pretsjednik izrazuje zahvalnost bivšem br. Andjelu Uvodiću na prekrasnoj mapi grada Splita sa 12 njegovih umjetničkih litografija, koju je, u znak iskrene odanosti, poklonio našem klubu. Ovaj lijepi dar jednog bivšeg brata kao izraz njegove odanosti prema klubu ugodno se dojmio sve braće. — Brat tajnik nakon primanja zapisnika čita korespondenciju te izvještaje domaćih klubova. Po prvi put primili smo izveštaje bratskog kluba u Banja Luci. Bilo mu u sto dobrih časova! Br. Stanger izvješćuje o slovenskim klubovima, br. Baldasar o čehoslovačkim, a brat Katalinić o novostima iz inostranstva. Br. Petar Rismondo drži zatim vrlo zanimljiv referat „O eugeničkom zakonu sterilzacije u Njemačkoj“. Ovaj zanimljivi referat izazvao Je mnogo upita, komentara ı diskusije.

187. sastanak 28. nov. Frekvencija 57°14 %. Brat pretsjednik nazdravlja drugoj поуоrodjenoj kéerkici br. Kataliniéa. Bra¢a joj čestitaju. — Nakon primanja zapisnika odlučuje se da brat tajnik piše br. Makali u Beograd u stvari njegova daljnjeg članstva. Na želju braće iznosi zatim razne fragmente iz biologije životinja. — Raspravlja se o frekvenciji te o obnovi ı ekstenziji kluba novim članovima. Nakon sastanka prisutni članovi pododbora za primanje nastavljaju konferiranje sa članovima uprave.

ЧАЈУ R. C. SUBOTICA

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

231. sastanak 3.okt. Frekvencija 6r:88 %.

Br. Aleksa Stiglitz drzi predavanje pod naslovom: ,,Bilansa Zitnog pitanja“ u kojem iznosi razne faktore, koji utiču na formiranje cena na Žitnom tržištu, kao i na korake, koje su preduzele vanevropske države u cilju što boljeg placementa žitnih produkata. Predavač iznosi u ciframa količine neprodanih žitnih zaliha u raznim agrarnim zemljama. Referisao je Jošo radu sednice Upravnog Odbora od ı.oktobra o.g., na kojoj je bio utvrdjen sastav komponentnih odbora i zauzeto principielno stanovište u pogledu sastava pro-

oi

grama rada. — Osim redovnog referata tajnika o radu domaćih klubova referirao je br. Grimm Victor o radu austrijskih klubova.

232.sastanak koji je imao biti održan dne ro. oktobra o.g. odložen je usled tragičnog dogadjaja u Marselju, kojega je kao žrtva pao naš Veliki Vladar Kralj Aleksandar [. Na mesto ovog redovitog sastanka održana je komemorativna sednica u nedelju dne та. oktobra u 11.30 časova. Brat pretsednik otvorio je ovu sednicu komemoracijom u pokoj blaženopočivšem Kralju. Ovaj su govor saslušali stojeći duboko pretreseni, potišteni ı utučeni članovi, koji su pohiteli, da iskažu poslednu počast svojem ljubljenom Vladaru. — Na ovoj sednici bili su pročitani brzojavni izrazi saučešća R.C. D'Antibes i Jouan le Pins, kao ı pismo R.C. Graz. koji takodjer izrazuje sućut, te članak iz današnjih „Novosti“ pod naslovom: „Rotarı prilikom smrti Njegovog Veličanstva Kralja Aleksandra.“ Rešeno je poslati telegrafsko saučešće Namesništvu Kraljevine Jugoslavije. Nadalje je rešeno, da se pošalje telegrafsko saučešće guverneru te da se zahvali gore spomenutim bratskim klubovima na izrazima njihovih saučešća. Nadalje je u znak žalosti otkazan sastanak, koji se je imao odrzati dne 17. oktobra, te onaj koji se imao održati dne 24. oktobra. Odluéeno je, da se do 21. novembra nose klupske značke uvijene u crno. — Nadalje, da se guverneru 49. distrikta izrazi saučešće povodom tragične smrti Barthou-a. — Pri kraju sednice odrzao je br. Dr. Boski spomengovor, koji Je u prepisu odaslan svim bratskim klubovima.

233. sastanak 31. okt. Frekvencija 47°60 %. Cutanjem od jedne minute daje se posta blazenopocivsem Kralju Muéeniku, te se izveStavaju članovi, da će se до ukljucivo 21. novembra održati članski sastanci bez večere ı ne u otvorenom lokalu, već u privatnom stanu tajnika. Klubu je stigao veći broj izraza saučešća iz inostranstva te je odlučeno, da se na istima zahvali. Čita se zahvalnica guvernera 49.distrikta rot. Ullysse Fabre, kojim ovaj zahvaljuje na saučešću povodom smrti Barthou-a. Votirana je svota od rooo Din ovdašnjem „Dobrom Delu* umesto venca na odar Kralja Muéenika. — Isto je votirano 200 Din kao prilog za nabavu srebrenog

6