Jugoslovenski Rotar

venca, koji ée deputacija grada, u kojoj će u velikom broju sudelovati naši članovi, položiti na grob u Oplencu. — Na komemoraciji Jadranske Straže uzeli su učešća ı svi naši članovi. — Prelazi se na čitanje nadošle pošte.

234. sastanak 7.nov. Frekvencija 54:48 2.

Na sastanku pročitano Je pismo Njeg. Vis. Kneza Namesnika Pavla, kojim nam blagodari na brzojavnom izrazu saučešća povodom tragične smrti Kralja Ujedinitelja. — Iz referata tajnika proizlazi, da je brat guverner odložio svoje putovanje za Suboticu na neodredjeno vreme, da se za poklonstvenu deputaciju našega grada na Oplenac prijavilo sedmoro naših članova te da su nastali administrativni zaostaci u klubu ažurirani. — Sastanak je inače protekao u čitanju prispele pošte te u referatu br. Grimma o zanimivostima iz nemačke pošte.

235. Sastanak т4. поу. Frekvencija 54°48 %. Вг. УШу Conen-Jakopčić održao је штегesantno predavanje po temi „Izvozna trgovina u sadašnjici“, u kojem se stručno-kritički dotakao svih trgovačkih ugovora, koje Je u potonje vreme sklopila naša Kraljevina, kao i postojećih klirinških sporazuma obzirom na naš izvoz. Na predlog potpretsednika brata Dra Pavlovića ovo se predavanje priključuje zapisniku. — Na molbu pododbora za staranje otpuštenih kažnjenika i maloletnika u Subotici pristupila su tome drustyu devetorica naših članova uplativši članarinu za pola godine. — Na predlog brata potpretsednika Dra Pavlovića održaće se naredni sastanak našega kluba dne 23. novembra o. g. iznimno u petak sa zajedničkim večerom u klupskim prostorijama u hotelu „Srpski Kralj“. Nakon čitanja pošte i izveštaja iznose braća pretsednik Dr. Martinis i tajnik Roth reminiscence s osniva¢ke sednice kluba, obzirom na petogodignjicu osnutka istoga. Pozivaju prisutne, da svim silama prionu radu, kako bi se u budućnosti, uprkos poteškoća na koje naš klub nailazi već od početka, pokazali i lepši i svetliji rezulatti. Povodom opšte žalosti petogodišnjicu onsutka kluba nismo slavili.

236. sastanak 23. nov. Frekvencija 76'16 %. Pretsednik pozdravlja br. Dra Boskija, ¢iji je premeštaj poništen pa se opet vratio medju

nas, a isto tako ı br. Štefanovića, koji se vraмо u našu sredinu posle duzeg otsustvoyanja. — Na traženje R.C. Caragua, Chile, šalju se ovom klubu jugoslavenske poštanske marke, koje su priložili br. Kapamadžija ı Conen. — U svom tajničkom izveštaju Javlja brat Roth, da se je R.C. Zagreb obratio na nas, da raspačamo soo brošura br. Dra Spivšića o skrbi za sakatu decu. Članovi preuzimaju raspačavanje ove brošure. — Nakon zanimiVOS 1 iscrpnog referata br. Grimma o stigloj nemačkoj pošti čita brat tajnik listove brata guvernera.

237. sastanak 30. поу. Frekvencija 76°16 %. (Ovaj sastanak bio je održan iznimno u petak dne 3o. novembra umesto u sredu 28. noyembra obzirom na proslayu Nušićevog jubileja.) Br. Grimm drži predavanje o temi „Rotarski pregled u medjunarodnom životu, naročito u 73. distriktu“. U prvom delu svog predavanja iznosi br. Grimm što je dosele u svetu učinjeno u smislu našeg šestog cilja, pa se usprkos neuspeha konference za razoružanje izrazuje nadu, da će merodavni faktori, pomognuti svim pozitivnim snagama, ipak uspeti da osiguraju svetski mir, a time ı novi polet duševnog ı materijalnog poleta celoga čovečanstva. — U drugom delu svoga predavanja iznosi br. Grimm uspehe austrijskih ı nemačkih klubova, te njihov uticaj na celokupni život odnosnih zemalja. — Nakon čitanja dnevne pošte ı tajničkog referata izveštuje brat tajnik Roth, da je dne 26. novembra posetio bratski klub u Zagrebu, pa iznosi svoje dojmove s ovoga skupa. — Brat pretsednik referiše, da Je sa suprugom br. Kapamadžije ı br. Grimmom dočekao na subotičkoj stanici hon. com. ing. Gerbela, koji se iz Soluna vraća u Wien, pa mu je tom prilikom brat ing. Gerbel isporučio za naše članstvo srdačne pozdrave. — Brat pretsednik referiše o pitanju izmene tekstacije šest rotarskih ciljeva obzirom na članak br. Johna Nelsona u „The Rotarian“, Као 1 ро stavu koji je u toj stvari zauzeo br. Eduard Fadina. Priznaje, da је rotarstvo ŽIVI organizam, koji je kao takav podvrgnut promenama, ali istodobno ističe, da dosele predložene formule nisu bile sretnije ruke. Predlaže stoga, da se zadovoljimo s postojećim šest ciljeva, dok eventualno ne dodje do Jedne sretnije formulacije istih.

27