Jugoslovenski Rotar

ВЕЛИ о S A Ik Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

Usled velike tragedije koja je snašla ceo jugoslovenski narod gubitkom Viteskoga Kralja Aleksandra I. Ujedinitelja, morao je biti izmenjen program redovnih sastanaka predvidjen utvrdenim programom rada za mesece oktobar ı novembra. koji će se, tokom meseca decembra i narednih meseci, opet dovesti u sklad s pomenutim programom rada.

229. sastanak 7. nov. Frekvencija 72'72 %. Sastanak Je bio posvećen medjunarodnom služenju. Po otvaranju sastanka, nakon jedne minute šutnje, u počast seni Velikoga Kralja, čita se zapisnik 228. sastanka, koji se prima, na što brat pretsednik, naknadno, čestita br. Caru njegov rodjendan, što je, s obzirom na prilike u mesecu oktobru, slučajno i nehotice, propušteno, čemu se sva braća pridružuju. Po pročitanom pismu brata guvernera o kandidaturi za distriktnog guvernera u 1935/36. godini, zaključuje se da se o toj stvari brat pretsednik sporazumije s bratom pastpretsednikom i guvernerom. Petminutni referat br. V. Mikuličića pomno je saslušan. Pojedina braća izveštuju o radu stranih klubova: tako br. Vilko Devčić o radu čehoslovačkih, br. Prikril o radu nemačkih i austrijskih, a br. Broz o radu japanskih klubova. Zaključeno je čestitati bratskom klubu Opava na charter-slayi ı zamoliti bratske klubove: Graz, Halle, Pančevo i Šibenik za dostavu nekih zanimivih predavanja održanih u tim klubovima. Po ovim referatima referira brat pretsednik o sadržaju poslednjeg broja „The Rotarian“. Brat pretsednik je darovao u novoosnovani klupski fond Kralja Aleksandra I. 200 Din na mesto venca na odar blaženopočivšeg našeg sugradjanina Oskara Gudca, na čemu mu se klub najtoplije i najsrdačnije zahvaljuje. Ovome je sastanku prisustvovao gost br. Sokolović iz R. C. Dubrovnik.

230. sastanak 4. nov. Frekvencija z2'72 %. Pretsedavajući saopštava o prilogu anonimnog brata od 313 Din u fond Kralja Aleksandra, kao i pozdrav br. Dra Gute¥e sa Oplenca. Zatim je pročitano pismo brata guvernera od 5. o. m. u predmetu članka jul-

21

=

skog broja „The Rotarian“, na koji je brat guverner svratio pozornost glavnog sekretarijata u Zurichu. — Saopštenje „Magazin Chardin-a* o ovoj stvari smatra se kao dovoljna satisfakcija našim narodnim osećajima i celo se pitanje skida s dnevnog reda. Po saopštenju zahvala bratskih domaćih klubova na dostavljenom im broju „Mornara“ održaje br. Očigrija svoj referat od pet minuta, po zvanju, pod naslovom „Opažanja o uspehu u Trgovackim akademijama krajem školske 1933/34. godine“, koje su sva braća pomno sasluSala.

231. sastanak 2r. nov. Frekvencija 8r'9r %. Sastanak bio je posvećen služenju zajednici. Iza otvaranja ı šutnje od jedne minute u počast seni blaženopočivšeg Kralja Aleksandra, pretsednik izveštava da je, po svom dogovoru s bratom pastpretsednikom, Dr. Ružićem, a u smislu zaključka sa 229. sastanka. najavio bratu guverneru, u ime našeg kluba, kandidaturu br. Dra Ružića za distriktnog guvernera u 1935/36. god., što sva braća veselo i radosno pozdravljaju ı odobravaju. Iza referata od pet minuta, po zvanju, koji Je održao br. Dr. F. Paveli¢, br. V. Car ¢ita poslednji prizor II. čina svoje drame „Mrtva straža“, povodom netom minule obljetnice Rapallskog ugovora, posle čega je, pod dojmom procitanog prizora, nemoguće bilo, iza te tačke, preći na ostale tačke dnevnog reda.

232. sastanak 28. nov. Frekvencija 86:36 %. Sastanak održan je opet u klupskim prostorijama u Park-Hotelu i to u prisustvu oko 4o gostiju nerotara, dama i gospode, a posvećen Je bio drugarstvu ı prijateljstvu, toj naj jačoj sponi zajednice. Na dnevnom redu je predavanje br. DJ. Ružića, pretsednika opštine, o ekskurziji na Taru ı Durmitor. Brat pretsednik pozdravlja prisutne goste ı zahvaljuje im se na onako lepom odazivu ističući da Rotary klubovi imaju ne samo običaj, nego im je to 1 zadaéa, da u svoju sredinu poziylju drage goste koje upoznavaju sa svojim radom i ciljevima, pa je takav slučaj ı danas, kad će im istaknuti član našega kluba, brat DJ. Ružić, izneti svoje dojmove i opis pomenute ekskurzije, poprativši svoja izlaganja projekcijama snimaka sa te divne ekskurzije. Nato pozivlje brata DJ. Ružića da održi naJavljeno predavanje. U početku svojih iz-