Jugoslovenski Rotar

daje klupskom blagajniku svotu od roo Din, koja je sakupljena na venčanju kćerke brata Hinka Steinera kao pomoć školskoj kuhinji u Vukovaru. — Na poticaj br. Dr. Markovića pretresalo se pitanje prehrane siromašne školske dece ı nezaposlenih radnika. Zaključuje se, da se zamoli pretsednik odbora za pomoć nezaposlenim radnicima, da sazove odborsku sednicu na kojoj bi se rešavalo ovo aktuelno pitanje.

114. sastanak 12. nov. Frekvencija 88-90 %. Pretsedatelj br. Fran Turk pozdravlja prisutne, a osobito gg.: Dr. Tunina iz Zagreba i Ing. Seremeta iz Vukovara. — Tajnik referiše o prispeloj pošti. Tom prilikom zaključuje se, da će pojedini referenti za strane klubove referisati Jedanput mesečno. — Prema predlogu komponentnog odbora za služenje u klubu ispunjen je upitni arak o pogledu reorganizacije kongresa. Nakon toga održao je br. Dr. Tiirk Dragutin predavanje o socijalnom polozaju žene, u kojem je predavač izložio historiju položaja žene od najstarijih vremena do danas. Interesantno ovo predaуапје saslušano je vrlo pažljivo i predavač Je bio nagradjen zasluženim odobravanjem.

Irs. sastanak 19. noy. Frekvencija 94:50 %. U predmetu pisanja rotarske revije „The Rotarian“, u kojoj je izašao članak, kojim se vredjaju naši nacionalni osećaji, zaključuje se, da se sadržaj lista, koji je poslao „Magazin Chairman“ bratu guverneru, primi na znanje i da se smatra predmet likvidiranim. — U poklonstvenu deputaciju grada Vukovara, koja polazi dana o. decembra na grob blagopočivšeg Viteškog Kralja Aleksandra I. Ujedinitelja, prijavilo se ro braće i > sestre.

116. sastanak 26.nov. Frekvencija 100 %. Pretsedatelj br. Fran Tiirk čestita rodjendan br. Wachsleru. Iskrenim željama br. Tirka pridružuju se i sya ostala braća. — Nakon toga posvršavani su tekući poslovi i pročitano je pismo brata guvernera, koje se prima na znanje. — Na tom sastanku održao je brat tajnik Aleksa Steiner svoje predavanje „Razvoj 1 stanje drvske industrije i trgovine zadnjih godina“. Ovo interesantno i aktuelno predavanje pobudilo je interes kod svih prisutnih i izazvalo živu i podužu debatu. Na mnogobrojna pitanja predavač je najpripravnije odgovarao ı objašnjavao. — Pročitan je

ı referat br. Ing. Meštrovića iz Zagreba, koji Je održan na sastanku R. C. Zagreb dne 12. novembra.

x

R. CC ZAGREB

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Esplanade

282. sastanak 5. nov. Frekvyencija 78°43 %.

283. sastanak 12. nov. Frekvencija 72°54 %.

284. sastanak 19. nov. Frekvencija 80°39 %.

283. sastanak 26. nov. Frekvencija 68:62 %.

U mjesecu novembru posjetili su naš klub dva rotara iz inozemstva i osam iz tuzemstva. Postotak se prisustvovanja sastancima diže. Na sjednicama pojedinih odbora u mjesecu novembru utvrdjen je u smislu direktiva klupskog vijeća radni program za rotarsku god. 1934/1935. Roster je izradjen. Upravni Je odbor zaključio na sjednici od 15. novembra o. g. da klub dade potporu jednom učeniku umjetničke akademije u Zagrebu u iznosu od Din 2oo'— mjesečno za trajanje školske godine. — Osim referata pročelnika glavnih odbora, te o radu i dogadjajima u stranim klubovima (Francuska, Švicarska, Engleska i Njemačka) i o pošti, održani su na redovitim sastancima još slijedeći referati:

1.) Na sastanku od s. novembra dao je brat Dr. Jozo Poduje nekoje impresije sa svog putovanja po zemljama blizeg Istoka, kamo se Je uputio parobrodom „Kraljica Marija“. Prikazavši ukratko prilike našeg pomorstva preSao je na samo putovanje 1 Opisao Život i prilike u gradovima koje je posjetio: Atenu, Rhodos, Beirut, Damask, palestinske gradove i konaéno Cairo.

2.) Na sastanku od 12. novembra referirao je br. Ing. Calogovié o svjetskoj proizvodnji ı potrošnji željeza. Nabrojivši pojedine zemlje prema veličini njihove proizvodnje kaže referent da niti nalazišta Zeljeznih rudača niti domaći koks nisu najodlučniji faktori za veličinu proizvodnje, nego dobre saobraćajne prilike (željeznice, vodeni ı morski putevi), dobra tehnička sprema tvornica, dobro stručno osoblje ı ispravna carinska politika. Zatim Je prikazao brojkama potrošnju u pojedinim državama, uzevši naročito u obzir stanje potrošnje u Jugoslaviji.

30