Jugoslovenski Rotar

3.) Na sastanku od 19. novembra referirao je br. Krešimir Brovet o zakonu o nagodbenom postupku i o pitanju obrtničkog posredovanja izmedju dužnika ı vjerovnika. Za _ društva za zaštitu vjerovnika kazao je da su ne samo štetna za privredu, jer odnos izmedju dužnika ı vjerovnika samo otežava ı likyidaciju čini ovisnom o raznim ličnim i tečevnim momentima, nego su u doba kada postoje prinudna udruženja privrednika posvema izgubila razlog opstanka, budući da te funkcije spadaju u djelokrug pomenutih korporacija. 4.) Na sastanku od 26. novembra referirao је brat Oton Heinrich o situaciji trgovine drvom za gradju. Cijelu situaciju prikazao je referent sa eksportne strane. Za mekano drvo za gradju kazao je da ima veliku prodju ali su cijene slabe. Hrastovinu se danomice sve manje traži. Kontingentiranje oteščava odnosno onemogućuje posao. U bukovini je prodja dobra ali nema zaliha, Jer je vrlo mali postotak od ukupne mase prikladan za rezanje. Cijene neprekidno padaju, jer je konkurencija Rumunjske vrlo velika. Opća situacija je vrlo nepovoljna. Preporuča se da se radi izvoza nešto učini, naročito treba regulirati izvoz meka drva za gradju. Proizvodi šumarstva igraju kod našeg izvoza veliku ulogu. Izvoz bi se mogao povećati da se gazdinstvo vodi po Jednom stanovitom planu.

%

Ro SZ EM UN

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Central

44. састанак 5. новембра. Фреквенција 63:15 %. Брат претседник обавештава браћу о месечном писму европског секретада Др. Александра Потера из којег чита интересантније делове. Покренуто је питање заједничког похода на Олленац. Уместо венца на одар Витешком Њ,.В. Краљу Александру Првом Ујединитељу закључено је, да се из клупских сретстава преда Општинском одељку за земунску сиротињу износ од 1000 Дин. Бр. Соколовић изнео је своје погледе и мисли како би било добро да окупимо и друге корпорације, да предњачимо сво-

јим примером и поведемо организацију помоћи. Препуштено је секретару Павешићу, да за наредни састанак прикупи податке о друштву «Насушни хлеб» па да се поведе акција у Земуну са организовањем самог друштва или одбора београдског друштва «Насушни хлеб». За њим говори бр. Махин о програму рада нашега клуба, који је посао био препуштен да се поново покрене после нашег чартера. По жељи брата. претседника ово је питање било одложено.

45. састанак 12. новембра. Фреквенција 57°89 %. По завршеном обавештењу о стиглој пошти, бр. Др. Пера Марковић реферише о састанку 8. октобра са Р.К. Загреб и испоручује браћи поздраве тамошњих ротара. — Брат Тодор Махин реферише из последња четири броја «Ротариана» и то нарочито питања претресања рата, мишљења «за» и «проти». Поведена дискусија завршила је са мислима: Једини је начин да се спречи рат ако се докаже да се једним ратом не може ништа добити, већ само изгубити.

46. састанак 19. новембра. Фреквенција, 78:94 %. Бр. Иван Кон у кратком реферату изнео је своје мисли о раду наших одбора, о појачању чланства, развијању другарства и одржавању сталних реферата из звања. Брат Тодор Махин износи спољну политику Француске и то актуелна питања према предавању, које је овог четвртка одржао Анри де Кирилис. Ове су прилике описане у серији чланака паришког листа «Еко де Пари». Реферат је са пажном саслушан п браћа су предавача на завршетку поздравила. 0 овоме питању изнели су своје погледе Др. Пера Марковић, Карамата, Новак и брат претседник.

47. састанак 26. новембра. Фреквенција 8947 %. Часопис «Ротарнан» Париз објавно је наш одговор на изражено саучешће Р.К. Париз; претседник предаје писмо брату Ђорићу и моли да га прочита. Браћа се веселе пажњи која је указана нашему клубу. — Прочитано је писмо бр. Др. Тодоровића о немогућности похађања, састанака за дуже времена. Одлучено је, да брат претседник ово пита-

31