Jugoslovenski Rotar

cima, ili kojoj bi se oni mogli priučiti. Nepokolebiva je postala moja vjera, da su odlučujuće vrednote u značaju čovjeka koji postigne uspjehe: sopstvenost, tvornost 1 znanje od jednakoga medjusobnoga zamaSaja. Zato je morala ,formula uspjeha poštovati razvoj sopstvenosti, udejstvovanje njenih sila i pridobivanje znanja.

Kakav je dakle rezultat pomno izradjenih nacrta i nepogrešnih odnosa? Najsigurniji način kako da otstraniš poteškoće s radnicima jest, ako uspostaviš izmedju poslodavca i radnika naravne i u svakom pogledu besprikorne odnose. Nikako nije to nemoguće. Baš tako kako je rotarsko služenje u zvanju pripravljalo put nacijonalnome obnovitvenome radu, možemo da idemo s našim razmišljanjem nekoliko unaprijed pa da stvorimo temelj za bolje odnose na polju rada po čitavome svijetu. Jedno samo poduzeće ne će toga smoći: to stoji do nas sviju. Mi moramo da razumemo probleme radništva, a radništvo treba da ima razumijevanja za probleme uprave.“

Mnogo su odobravali na kongresu rotaru Fred. W. Fray, novome pretsjedniku R. I. za Veliku Britaniju i Irsku, koji je razvijao misli o položaju rotaraca u gospodarskom životu. Izmedju ostaloga izjavio je: „Zakoni ili norme istinskoga rada obično su nenapisani, pa ako ih vršimo po duhu koji jeu njima, neosporivo donašaju dobre rezultate. Norme za gospodarsko saradjivanje opcenito se napisu i neprestance mijenjaju. Mi nismo kolesa nekoga stroja, nego smo prije svega personifikacija duha koji stroj postavlja u kretanje.

Kao općenito pokretanje crpi Rotary svoju jakost u zajednici nebrojenih muževa i duhova, od kojih svakoga nadahnjuje uverenje, pouzdanje i sviJest da mora služiti općenitosti najuzvišenijim, najplemenitijim i najboljim oblikom.“

O služenju općenitosti progovorio je na kongresu Harrylollius Spillman iz New Yorka ove misli: „Vrijeme u kojem živimo oblikovano je više od stvari nego od ličnosti — odlučujući faktor našega vremena jest sila, koja је počela raditi izumom parnoga stroja. Doba sile ima ova razdoblja: ı. Razvoj ı uporaba sile; 2. Zloraba sile; 3. Naša sadašnjost, koja se protivi svakoj sili.

Što je dovelo gospodarstvo u godinama od 1925. do 1929. do njegova opravdanja? Možda pripravnost za služenje? Ne, nego samo prodajna mogućnost, ı Jedino ona. Zar da se onda čudimo, što je takav gospodarski i financijski sistem doveo sav svijet na rub propasti?

Što treba da učini Rotary u novom gospodarskom redu da opravda svoj zadatak? Prije svega treba da se zauzme za plemstvo duha. Kaošto utječu plemenite misli na rad čovjeka i na gospodarske ideale, tako oblikuje viši duh djelovanje istinski plemenita čovjeka na njegovu polju rada. Siguran znak za to Jest vazda ponos, što ga gaji skupnost do njega. On si postavlja za zadaću da učini iz neznatnoga dobro, a iz dobroga još bolje mjesto.

Ттеђа да pripišemo Rotaryju u dobro, što se je zauzeo za pravice pojedinaca; što je spoznao da nema trajnoga gospodarskoga uspjeha, ako taj uspjeh

6