Jugoslovenski Rotar

nije rezultat množine malenih. Svijet danas glasno traži nesamo da se uspostavi gospodarski red nego da se uspostave ı naša duhovna pomoćna sretstva. Koje društvo je najbolje pripravno da to postigne, ako ne Rotary?“

Pri raspravljanju o problemu brige za mladež istaknuo je Frederic Snoyden iz Kingstona New York ove misli: „Hoćemo li da shvatimo što bi mogao da učini Rotary za mladež, treba da najprije razjasnimo pojmove. Mislim da mogu reći, da mladež pretstavlja opći zajam koji smo uzeli kod stvoritelja svijeta. Što razumijevamo pod ,Rotary'? Jedino objašnjenje, što si ga mogu o tom dati u svojoj unutrini, Jest, da Rotary prikazuje kolo, koje treba da iznaša na svijetlo najbolje što Je u čovjeka. Rotary Je za nas samo ono, Sto faktično stvori ili radi. Na toj činjenici ne mogu ni duge rasprave da išta promijene. Zato Vas molim da svijetu pokažete kako se zauzimate bez izuzetaka ı svim silama za mladež.“

Govoreći o novim smijerovima na unutarnjepolitičkom ı gospodarskom poprištu u Udrženim državama pod pretsjednikom Franklinom D. Roosweltom, pripominje James E. Farley, da je najznačilnije ı najvažnije u obnovidbenom nacrtu pretsjednika Rooswetta baš njegovo nastojanje da se u njegovih državljana sačuva ı podigne njihovo pouzdanje u same sebe.

Iz nagovora, što ga je držao pri zaključku kongresa novoizabrani president R. I. rotar Hill sakupljenim rotarima, vadimo naredne njegoye misli: „Mi imamo za sobom doba, koje nas je opomenulo, da Je moralna jaka volja najveća dobrina čovjeka, da tražimo јаки volju ı radimo za istinu: Jaka volja, da si pravedan; Jaka volja, da si pošten; Jaka volja, da se opreš napasti; Jaka volja, da činiš svoju dužnost.“

Bezdvojbe rotari su mnogo doprinijeli spoznaji, da Je posao služenje; da je posao služenje koje nosi dobitak; da je stari nazor „posao Je posao“ manjkav, Jednostran ı kratkovidan; da spadaju k svakome poslu dvije stranke ı da mora biti posao, ako hoće da bude uspješan, u korist obiju.

x

Zamolio sam glavnog sekretara naše vrhovne uprave rotara Chesleya R. Perrya da napiše članak za našu reviju. Ljubazno se odazvao mom pozivu i poslao Je ovaj članak:

IDEAL SLUŽENJA

Napisao Chesley R.Perry, sekretar Rotary

International.

Rotari smatraju ideal služenja za smišljen pokušaj, da se pomogne drugima. Ono što Rotarstvo ima Covecanstyu da kaže, to jest da će ono biti sretnije i zadovoljnije, kad bude vodilo računa o drugima i potpomagalo ih.

TSS, UDINE Ole SWC,

by Chesley R. Perry, Secretary, Rotary

International.

Among Rotarians the ideal of service is thought of as an intelligent attempt to be helpful to others. The Rotary message to the world is that humanity will be happier and more contented if each one is thoughtful of and helpful to others.