Jugoslovenski Rotar

u Tatransku Lomnicu, da vidite vrt našega prijateljstva; primićemo Vas otvorenim srcem.

Prigodom toga našega sastanka u Tatranskoj Lomnici bio je dne 5. januara 1935. inauguriran, po rotaru guverneru Zabi, 35. klub Poprad. Taj klub zapala je ugodna duznost velikoga medjunarodnoga značaja služenja: da nastupi rotarski-propagadno i gostoljubivo prilikom medjunarodnih smučarskih utakmica F.I.S. na Visokim Tatrama na Štrbskom Plesu, blizu Tatranske Lomnice, za vreme od 12. do 18. februara 1935. Novi klub Poprad već pozivlje na meeting, uz prisustvovanje dama u čast medjunarodnih utakmitara F.I.S. za dne 15. februara 1935. u grandhotelu ,Praha* u Tatranskoj Lomnici u 21 éas. R.C. Poprad osnovan je zaslugom R. C. KoSice, i prvi je to tatranski klub.

Na osnovu poslednjih sedmiénih i mesecnih izveštaja naših klubova konstatujem, da se u nekojim klubovima, u ovo zadnje vreme, referira i predava o SSSR. Osobito se za tu zemlju zanimaju Brno ı Ceska Trebova.

Da navedem nekoje zanimive podatke ız naših klubova:

R.C. Bratislava uzdržava od 24. decembra 1934. dalje, čitavu zimu, desetoro siromašne dece.

Mlada Boleslav priredila je večer s temom: „Kako da razložimo čoveku koji nije rotar, što je Rotary?“ Onima koji su glumili ulogu nerotara odgovarao je tajnik Rudl. To bejaše

IZ NAŠIH KLUBOVA

R.C BANJA LUKA Sastanci (Meetings): Petak (Fryday) 20.00 Hotel Palace

93. sastanak 4. jan. Frekvencija 66°66 %. Розје čitanja malobrojne pošte i izveštaja rizničara o prilogu kluba od 3oo Din kao pripomoć djačkoj menzi Društva Sv. Save iz Zagreba, provodi se ostali deo zvaničnog programa sastanka o internoj Organizaciji kluba.

94. Sastanak 11. januara. Frekvencija 80%. Od prispele pošte napominje se naročito IZveštaj R.C. Subotica o polugodišnjem radu i lepa proslava Charter-svećanosti u Zemunu.

neke vrste tajnički ispit, pa vruće preporučam klubovima da na takav ispit pozovu svoje tajnike.

Praba, taj naš najstariji i najveći klub radi na tom da pomnoži broj svojega članstva. Od skora primio je šest novih članova, ı otvara 28 prostih klasifikacija.

Teplice-Sanov, koji ima većinom članove nemačke narodnosti, podržava srda¢ne odnose sa klubovima susednoga 73. distrikta nemačko-austrijskoga. Priredio je medjudistriktni prijateljski sastanak u Тћегезјепbadu pri Eichwaldu u Ceskoj. Na tom је sastanku bio i rotar guverner Zaba ı članovi československih klubova: Prag, Toplice-Šanov i Ustin. L., a iz inostranstva klubovi Dresden i Zwickau-Glauchau. Sastanak je prošao u iskrenom prijateljstvu i u težnji za medjusobnim razamevanjem.

Naš časopis „Československy Rotari4n“, kome je potpisani redaktorom, uveo je u svojem spoljašnom obliku novost, da u rubrici „Mesti jz klubova“ donaša, uz ime svakoga kluba, ı sliku odnosnoga kraja. Postupice imaće takve slike svi klubovi. Ta noviteta čini list slikovitijim ı deluje takodjer ргоpagandno za klubova središta, donašajući iz njih historijske slike zgrada ili takve koje se odlikuju po svojoj arhitekturi.

Vaclav Rudi, Mlad4 Boleslav, urednik ,Ceskoslovenského Rotariana“.

JANUAR 1935

Cita se News-Letter i pismo naSega brata guvernera o radu kluba u sluzenju u zvanju. Blagajniku se daje u duznost uplatu Per Capita Tax i zakljudi se telegrafska čestitka R.C. Karlovcu za svečanost inauguracije na dan 12. januara.

95. sastanak 18. jan. Frekvencija 86°66 %Розје veéere pretsednik pozdravlja br. Warniera, R. C. Zagreb, kojega sa zadovoljstvom vidimo treći put u našoj sredini. Čita se prispela pošta od koje se naročito ističe R.C. Dubrovnik sa predavanjem nerotara g. Rauchera „O socijalnom osiguranju“, poziv R.C. Haarlem na svečanost cveća, R.C. Bart sa pozivom na prisustvovanje na Levantskom

15