Jugoslovenski Rotar

vse jugoslovenske rotarje. Guverner Biirgers se je z navduSenjem in s spo’tovanjem spominjal tudi brata pastguvernerja Stojadinovi¢a, s katerim ga veže iskreno prijateljstvo, odkar sta se spoznala na rotarski konvenciji v Detrottu. — Br. Loos je referiral o kongresu jugoslovenskih hotelirjev v Zagrebu. Aktualnemu referatu je sledilaživahna debata.

= R. C. NOVI SAD Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 2o.oo Hotel Kraljica Marja

232. седница 4. јан. Фреквенција 85:71 %. Ова седница била је нарочито свечана: на њој је први пут, откако је министар просвете, претседавао бр. Стеван Ћирић, Стога су сви предмети на дневном реду, према једнодушној жељи свих чланова, били одложени за наредни састанак. Олучај је хтео да овој седници присуствује, после шестмесечне отсутности, и први потпретседник клуба Др. Бранко Петровић. Обојици су при уласку у клупске просторије приређене дуге и срдачне овације. — После уобичајене вечере поздравио је брата претседника и честитао му на реткој части у име све браће брат 'Ж. Когдановић, нагласујући једнодушно уверење свих чланова, да је наша просвета његовим именовањем добила достојног претставника и да ће је он свакако умети дићи на ону висину која буде најбоље одговарала савременим потребама народа и отаџбине. Гаранцију за то види у његовом целом животу и раду. — Брат претседник, захваливши товорнику и браћи на спонтаном дочеку и срдачним честиткама, поздравио je брата Др. Петровића; овај је захвалио претседнику на љубазним речима и испоручио свој браћи дирљиве поздраве Др. Гедеона Дунђерског, првог претседника клуба. У вези с тим одлучено је, да се бр. Дунђерски писмено поздрави. Седница је настављена у пријатељској измени мисли и добром расположењу све до 23.830 часова.

238. седница 11. јан. Фреквенција 85:71 %. По отворењу седнице и секретарском из-

>

вештају о последњим новостима у Ротарству, одржао је предавање «0 аутомобилској индустрији» бр. Душан Зечевић. Сама опсежна тема, коју је до танчина разрадио предавач, показала се као један од најактуалнијих проблема данашњице, чије решење не трпи одлагања. Развила се опширна и исцрпна дискусија из које је резултирала једнодушна одлука, да, се замоли бр. Др. Николић, да припреми реферат о Друштву за путове уз неопходни коментар, као и о могућности оснивања овога друштва у Новом Саду.

234. седница 18. јан. Фреквенција, 88:60 %. Према обећању, датом на прошлом састанку, на овој седници одржао је брат Др. Николић свој реферат о Друштву за путове — уз коментар његових правила — која је затим ставио на увид члановима. Реферат је обухватао многе интересантне податке о разним перипетијама кров које је овај проблем морао проћи, док није добио своје решење у Друштву за унапређење и изградњу путова. Нагласио је да, обзиром на прилике у нашем подручју, оснивање овог друштва у Новом Саду постаје насушна потреба и да је питање путова на територији северног дела Дунавске бановине неупоредиво важније од било ког другог питања. Мишљења је да би се оснивањем сличног друштва у Новом Саду требало што пре приступити. — Одлучено је, да клуб као такав остаје само покретач и инициатор ове акције, а делегирају се браћа Др. Бранко Николић, Др. Секулић, Др. Бранко Петровић, Инж. Манојловић, Грачанин, Зечевић и Др. М. Петровић да ступе у везу са лицима и организацијама које су се овим питањем већ бавиле, у циљу да се у Новом Саду оснује Друштво за путове.

9385. седница 25. јан. Фреквенција 82:85 %. Пошто је претседавајући отворио седницу и поздравио присутне, секретар је поднео извештај о приспелој пошти и недељним извештајима домаћих клубова. На овој седници није било других тачака дневног реда будући да је као последња у месецу посвећена пријатељству и друтовању. 0