Jugoslovenski Rotar

čitalačke slojeve. Iznosi nadalje kontakt koji se ispostavlja izmedju urednika ı čitaoca, te izvodi zaključak, da samo one novine pretstavljaju važan faktor u životu jednog naroda, kod kojih je što presniji odnos izmedju urednika i publike. — Ostali deo sastanka prolazi u čitanju pošte i izveštaja, te administrativnim poslovima.

246. sastanak 30. jan. Frekvencija 71°40 %. Brat dr. Kendjelac referi$e opSirno o predavanju, koje je odrzao u Rotary klubu u Grazu rotar Dr. Anton Leb, profesor univerziteta u Grazu po temi: ,,Psihi¢ke pretpostavke u medjunarodnom služenju“. Ovaj zanimiv referat naišao je odobrenje sviju članova. — U svom tajničkom referatu izveštuje tajnik brat Roth, da će se distriktna konferenca, na kojoj će uzeti učešća i rotari Head i Potter, održati dne 26., 27.1 28. aprila o. god. u Ljubljani. — Nadalje izveštava članove, da brat Sokolović, tajnik kluba u Dubrovniku, organizuje put rotara u Veliku Britaniju povodom Britanskog industrijskog sajma, koji će se održati u Londonu. — Violinista Pinkava priredjuje koncerat u Subotici, koji će naši članovi prema silama pomoći. — Ostali deo sastanka protekao je u čitanju pošte ı izveštaja.

Xx

R G S UW Š /N Ik Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Park Hotel

236. sastanak 2. jan. Frekvencija 81-81 %. Čitaju se mnogobrojne častitke domaćih i stranih klubova za Božić ı Novu Godinu. Po referatima pojedine braće o radu francuskih, čehoslovačkih, nemačkih i austrijskih klubova, brat pretsednik saopštava da će se prijem trojice novih članova obaviti na narednom sastanku o. Januara.

237. sastanak o. januara. Frekvencija 68 %. Obavlja se svečani prijem trojice nove braće: Djivovića Tedija, profesora Trg. akademije, s klasifikacijom: srednješkolska nastava; Švrljuge Božidara, ravnatelja „Oceanije“ brodarskog a.d., s klasifikacijom: transport, i Turine Viktora, prokuriste tvrtke „Prvi sušački mlin na valjke, Srećko Turina“, s kla-

sifikacijom: mlinarstvo. Obavivši svečani čin primanja, pretsednik upravlja novim članovima topli pozdrav uz želju da se u našoj velikoj rotarskoj zajednici dobro snadju i osećaju držeći se u svom radu i postupcima uzvišenih rotarskih načela. Iza svečanog priJema sledio je s-minutni referat brata Retla »O važnosti lova za privredu“ s naročitim obzirom na lovni zakon od 5. XII. 1934 ¢., a iza ovoga referat brata Dr-a V. Ružića „O engleskim advokatima“. Oba su referata braća saslušala s naročitim interesom i pažnjom ı predavače nagradila oduševljenim i srdačnim pleskom.

238. sastanak 16. januara. Frekvencija 8o %. Brat admiral Salher održaje svoj referat „O engleskoj ratnoj mornarici“, koji su braća s naročitim interesom saslušala. Ovaj referat bio je predgovor predavanju brata Salhera Које је оп svojevremeno održao djeneralštabnim oficirima i po svojim neobično interesantnim navodima pobudio je naročit interes ı pažnju vse braće, koja su nagradila predavača burnim aplauzom i čestitanjem. Iza toga brat D-r V. Ružić referiše o svojim posetama u bratskim klubovima: Beograd i Karlovac. U ovome poslednjem zastupao je on naš klub kod inauguracije. Iza izveštaja braće o radu domaćih klubova, praSkoga i sofijskog kluba, pretsednik zaključuje sastanak. 239. sastanak 23. januara. Frekvencija 76 %. Brat pretsednik čestita bratu Očigriji Krsnu slavu u ime braće koja nisu osobno bila na slavi, kao ı u ime kluba, čemu se pridružuje ı brat barun Turković u ime braće koja za slavu nisu znala, a zatim rodjendan bratu V. Mikuličiću, čemu se sva braća pridružuju i svečare pozdravljaju. Iza pozdrava brata DJ. Ružića iz Pokljuke ı brata Antića iz Kranjske gore, te izveštaja brata pretsednika da je suma od Din 22%'—m, sakupljena od 25-rice brade i da ¢e je brat tajnik dostaviti bratskom klubu Zagreb kao doprinos za regionalnu konferenciju u Veneciji. Iza toga sledi vrlo interesantan referat brata pretsednika, u kome on lepim potezima prikazuje sve one mere koje je sadanji ministar finansija, naš uvaženi pastguverner, brat D-r M. Stojadinović, poduzeo u svrhu poboljšanja općeg stanja u državi. Podvlači, kako je od

20