Jugoslovenski Rotar

velike važnosti odluka ministra da se vrate revolving-krediti Narodne banke, te da se nakon toga snizuje kamatna stopa; Četiri glavna državna novčana zavoda unificiraju se pod nadležnost Ministarstva finansija, dopušta se slobodno objavljivanje tečaja dinara u inostranstvu. Sve su to mere koje će imati korisne posledice za državu, ı mi možemo biti uvereni da novog Ministra finansija, kod svih tih energičnih koraka, vodi ona svetla parola rotarstva „Služenje zajednici“. Nama je svima naročito milo, što je sve te korisne mere preduzeo baš rotar D-r Stojadinović, i uvereni smo da će njemu uspeti poboljšati ekonomsko stanje zemlje, u čemu mu želimo svaki uspeh ı uveravamo ga, da može računati na tesnu i iskrenu saradnju sviju nas rotara. Referat je neobično pažljivo i s velikim interesom saslušan, pa su sva braća vanredno oduševljeno nagradila brata pretsednika burnim aplauzom. Iza izveštaja brata Očigrije o Jednom predavanju u R.C. Temišvar, te o odgovorima na upitni arak br. s, pretsednik zaključuje sastanak.

240. sastanak 3o. Januara. Frekvencija g2 2. Brat barun M. Turković drži svoj 5-minutni referat po zvanju „O agrikulturi“, koji pobudjuje živi interes kod sve braće koja burnim aplauzom nagradiše brata Turkovića. Iza njega drži predavanje brat D-r F. Pavelić pod naslovom „Ima li advokat pravo da brani osobu za koju zna da je kriva ı kako da je brani“. Predavanje je s osobitim interesom saslušano, jer Je sadržavalo lepe ı zanimive primere o pravima ı dužnostima branitelja, čiji položaj često puta ni obrazovani dovoljno ne shvaćaju i ne razumevaju. Predavać je bio nagradjen burnim aplauzom. Na to se čita cirkularni dopis brata guverпега ı zaključuje se da se njegovim željama glede izbora novog odbora što pre udovolji, a Jednako se saopštava ı dopis bratskog kluba Dubrovnik u stvari putovanja u Englesku. Iza izveštaja brata Očigrije da njegov zavod slavi 4.februara svoju Školsku slavu i poziva da toj proslavi prisustvuju ı braća rotari, zaključuje da će braća nastojati da u što većem broju učestvuju, a ujedno ı to da se 1 ove, kao ı prošle godine nagradi najbolje obradjena tema „U miru se razvija narodna kultura“.

IR, CC, ŠIBENIK Sastanci (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.30 Hotel Krka

89.sastanak 3. jan. Frekvencija 77:78 %. go. sastanak ro.jan. Frekvencija 72°22 %. gi.sastanak 37.jan. Frekvencija 61-11 %. 92. sastanak 24. jan. Frekvencija 61-11 %. 93. sastanak 31. jan. Frekvencija 88°89 %.

SYR. C. VARAZDIN Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Grand Hotel Novak 224.sastanak 5. jan. Frekvencija 86°36 %. 225. sastanak 11. jan. Frekvencija 72°73 %. 226. sastanak 18. jan. Frekvencija 81°82 %. 227. sastanak 25. jan. Frekvencija 81-82 %. Mjesec je januar obogatio historiju našega kluba radosnim doživljajem: posjetom većeg, broja rotarske braće iz Zagreba. Rijetke su takve zgode u našem klubu ı zato tim svečanije. Tako je i naš sastanak s gostima iz kumanovskoga kluba imao naročito svečan, a ipak srdačan karakter. Održan u Starom gradu, u kuli s metar ı po ı više debelim zidovima, a malim prozorčićima, uz toplo, blago, starinsko svijetlo svijeća, bez šlagera i jazza, a uz pjevanje naših starinskih, zagorskih „popevkah“, taj je sastanak bio lijepa manifestacija srdačnih, prijateljskih ı zaista bratskih veza, kakve mogu nastati u rotarskom svijetu, izmedju muževa koji se udružiše za to da zajedničkim silama služe napretku ı sreći cjeline. Ti su radosni osjećaji došli tečajem noći do punog izražaja ı nije čudo, da se je svima, ı gostima ı domaćinama, duga zimska noć pričinila prekratkom, ta bila Je u beskrajnom skoro nizu dnevnih jednolikosti tako izuzetno lijepa! Naša zahvalnost zagrebačkoj braći za taj posjet tako je velika, kao ı naša nada, da će nam oni doskora, ı u još većem broju, opet iskazati Jednaku pažnju svojim ponovnim posjetom. ri. Januara predavao je brat Hršak o komunalnim Stedionicama (iz zvanja) i prikazao potanko njihov postanak, razvitak i njihovo značenje u privrednom životu gradova.

27