Jugoslovenski Rotar

Pokojni Pivljaković bio je mnogo godina cenzor filijale „Narodne Banke“ u Mariboru.

Godine 1930. stupa u redove R. C. Maribor i osvaja svojim blagim 1 thim karakterom, druzoljubljem i li¢nim svojim vrlinama simpatije svih rotara. Za vreme svoga dugog bolovanja stalno se interesovao za prilike u klubu ı bila mu je velika želja, da se opet što pre vrati u krug svojih prijatelja. Ta mu se želja nije ispunila! Njegova prerana smrt ostavlja u redovima kluba osetnu prazninu, a braća će ga zadržati u najlepšoj uspomeni.

i x

JOSIF MAYOR — | 27. februara 1985.

Posle jedne teške operacije, 27. februara 1935. godine preminuo je u Zagrebu poznati novosadski novinar i novinarski doajen Josif Mayor, urednik madjarskog | lista „Naplo“ — ugledni član i osnivač novosadskog Rotary Club-a.

Pokojnik je rodjen 7. decembra 1877. godine u Novom Sadu. Po završenoj školi, a već kao student u Zurich-u, poсео зе baviti novinarstvom, kome је роsvetio čitav svoj Život, ne povodeći se za materijalnim dobitima ı slavom, nego sluzeci uvek i samo drugima.

Za vreme Karoljijeve oktobarske revolucije igrao je vidnu ulogu u Budimpešti. Posle komunističkog puča, pobegao Je sa Karolijem u Beč, gde Je uredjiyao Jedan dnevni list, u kome Je oštro napa-

+ Josif Mayor dao ı kritikovao Belu Kuna, kao ı ceo Hortijev režim. Zbog toga Je pre nekoliko godina osudjen od strane madjarskog režima na zo godina robije.

Još igro. godine naročito se istakao ı radio na kulturnom zbliženju ı saradnji izmedju Srba ı Madjara u Južnoj Madjarskoj. Za vreme rata bio je zbog toga proganjan. — Posle rata, na poziv onih Srba sa kojima Je mnogo godina saradjivao, došao je u Novi Sad, gde je živeo sve do svoje smrti ı ure: djivao „Naplo“.

Pored novinarstva, živo Je učestvovao u radu jevrejskih kulturnih društava.

15