Jugoslovenski Rotar

nemo svoj program podastreti najširemu rotarskomu krugu, u koju Vas svrhu srdačno pozivamo:

„Dodjite u Moravsku Ostravu na VIII konferencu 66.distrikta Rotary Internationala

u dneve 17., 18. i 19. maja 1935. Biéete nam vrlo dobrodošli. Potrudićemo se, da Мат bude kod nas ugodno.

Ing. Hynek, koznar, ¢lan R. I., Moravska Ostrava, CSR.

IZ NAŠIH KLUBOVA — FEBRUAR 1935

R.C. BANJA LUKA Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Palace

97. sastanak ı. febr. Frekvencija 73:33 %. Brat ing. Lazar Marković održao je predavanje „O privrednom životu Turske“, kojim Je braću upoznao sa novom privrednom policikom Turske, obzirom na UuvOZ, IZVOZ 1 trgovinske ugovore Turske.

98. sastanak 8. febr. Frekvencija 80%. Brat pretsednik obaveštava da je najavljena posjeta od strane nekolicine braće od kumovskog rotarskog kluba Zagreb, a obzirom. da је posjeta najavljena za I6. o. m., odgadja se redoviti sastanak od 15. па 16. о. т. Одboru za služenje u klubu stavlja se u dužnost da se pripremi za doček. Posle toga se pročita pošta ı zapisnik.

99. sastanak 16. febr. Frekvencija 80 %. Gosti: Braća Pavle Ostovi¢, ing. Radovan Alaupoyié, Dragan Tomljenovié ı Veljko Vasié od R.C. Zagreb i Dr. Alfred Leitner od R.C. Varazdin. Brat pretsednik, otvarajuci prvi medjugradski sastanak kluba, pozdravlja goste, koji nisu Zalili vremena ni truda, da nas posjete i da nas svojom prisutnošću uvjere o kumoyskim i bratskim osje¢ajima. Br. Pavle Ostović pozdravlja klub u ime Zagrebačkog kluba, a br. Dr. Leitner, u ime R.C. Varaždin, predaje u znak bratskog osjećaja krasnu plaketu slavnoga Varaždinca prof. Dr. Jagića. Br. Dragan Tomljenović pozdravlja klub u ime našeg uvaženoga guvernera br. Dr. Krejčija. Br. Ostović održi kratko ali vrlo jezgrovito predavanje „O značaju rotarstva“, ukazuje na idealne ciljeve tog pokreta, način provodjenja ı ostvarenja. Posle toga predavanja čita br. Bocarić „Historijat vrbaske banovine“, koji je članak napisao po Zelji br. Warniera a za štampanje u rotarskom časopisu Francuske u svrhu upoznavanja ovih krajeva. Ovo predavanje interesovalo je naročito goste u tolikoj mjeri,

da su predavanje zatražili za sebe time, da umole brata guvernera za odštampanje u „Jugoslovenskom rotaru“. Radi neodloživih poslova prerano su nas ostavila braća Alaupovié i Tomljenovi¢, dok je ostalo društvo. produžilo veče do sitnih sata. Osjećamo- potrebu da se ovim putem još jednom zahvalimo na pažnji i dobroti našim gostima i damo izraz našoj nadi da će braća iz ostalih klubova slijediti primer braće iz Zagreba i Varaždina.

100. sastanak 22. febr. Frekvencija 86:66 %. U pozdravnom- govoru brat pretsednik čestita stoti sastanak i svraća pažnju braće па činjenicu da smo tim sastankom okrenuli prvu stranu historije našega kluba. Upozoruje kako smo od sitnog početka razvili klupski život. Jubilej našega kluba slučajno spada skoro u isti dan kao i 30godi8njica rotarskog pokreta. Kako je svetsko rotarstvo kroz trideset godina razvitka ı napretka dokazalo svoje pravo ı svoju potrebu za opstanak, tako je naš klub u mnogo skromnijem razmeru dokazao svoje životno pravo polaganim ali stalnim razvitkom i unutarnjom harmonijom. Čita telegrafsku čestitku brata guvernera, koji nije zaboravio, usprkos svojih brojnih dužnosti, da se sjeti našeg skromnog jubileja. — Brat ing. Markovic drži svoje predavanje „O egipatskoj poljoprivredi“, poglavito u suzbijanju krize, o hipotekarnim i poljoprivrednim kreditima ı о staranju za IZVOZ.

x

ве вео Као

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Monday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

309. sastanak 4. febr. Frekvencija 59°26 %.

Gosti- rotari: Dr. Jozo Poduje, Zagreb;

Dr. Aleksander Smit, Zagreb; Dr. Ivo Belin,

Zagreb; Milorad Smokyina, Susak; Dr. Assen

18