Jugoslovenski Rotar

weoma plodna diskusija. Brat pretsednik је toplo zahvalio bratu Ristiću na održanom predavanju.

203. sastanak ır. febr. Frekvencija 69:23 7%. Gost: rotar Ludyig Heinrich Jungnickel, R.C. Villach. Zapazeno je da nasa distriktna konferencija koja će se održati u Ljubljani 27. i 28. aprila pada upravo na pravoslavni Uskrs zbog čega će verovatno OVU konferenciju posetiti manji broj naših članova nego bi je inače posetio. Iza toga je br. Dr. Sternberg održao vrlo smišljeno ı uspelo predavanje o tome, šta znače za nas naše rotarske večere. U ovo predavanje unio je br. Dr. Sternberg svoje poglede na potrebu pravog i iskrenog prijateljstva medju rotarima. 204. sastanak 18. febr. Frekvencija 61-53 %. Gost: rotar Ludvig Heinrich Jungnickel, R.C. Villach. Sednica je posvećena unutarnjim klupskim agendama, tako te su ostala predavanja morala biti odložena za slijedeći sastanak.

205. sastanak 25. febr. Frekvencija so %. Gost: rotar Ludvig Heinrich Jungnickel, R.C. Villach. Brat pretsednik Dr. Davidović saopštava braći da je Kraljevska Akademija Nauka u Beogradu izabrala našeg brata Vladu Skarića za dopisnog člana. Sva mu braća srdačno čestitaju. Brat Dr. Moric Papo održao je svoje najavljeno predavanje: „Rotary ı omladina“ u kome naročito naglašava da bi se u sokolskoj organizaciji trebao skoncentrisati sav rad o pitanju omladine. Posle predavanja razvila se veoma plodna diskusija u kojoj su braća senator Šola, Dr. Babić ı Ing. Grof izneli svoje poglede na pitanje omladine kod nas.

= Е. С. ЗКОРГЈЕ

Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00 Hotel Bristol

og.sastanak 1. febr. Frekvencija 89:28 %. 210.sastanak 8. febr. Frekvencija 70°37 %.

11. sastanak 15. febr. Frekvencija 88:88 %. 212. sastanak 22. febr. Frekvencija 55-55 %.

Usled bolesti predavača održano je samo jedno predavanje, ı to na sednici od г. [еbruara, kada je poznati publicista ı konferansje, profesor g. Dr. Aleksije Jelačić, privatni docent skopskog Filozofskog fakulteta, govorio o svojim dojmovima na skorajšnjem putovanju po Čehoslovačkoj. — Sem toga održana su dva referata: br. arh. Josif Mihailović, pretsednik skopske opštine, govorio je o pretstojećim radovima svoje opštine, a brat Moris Alkalaj, direktor rudarskog preduzeéa, Mojs Aseo, govorio je o uzrocima nesreća u rudarskim preduzećima. — Članovi su uzeli živog učešća u radu raznih nacijonalnih, humanih, prosvetnih ı kulturnih udruženja. Tako su u upravu skopskog Pododbora Narodne Odbrane izabrana petorica članova našeg kluba. — Usled odlaska br. Bore Milutinovića iz Skoplja na svoje novo mesto načelnika Ministarstva poljoprivrede, broj člannova iznosio je krajem meseca 27, jer je brat dr. Brana Vojinović, novi upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, zadržao članstvo našeg kluba kao vršilac dužnosti upravnika skopskog Narodnog pozorišta.

*

ЈОНИ Come У БАНИ

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.30 Hotel Bellevue

197. sastanak 6. febr. Frekvencija 72°22 %. Gosti br. Naglas (Ljubljana) i br. Mutafelija (Zagreb). Brat pretsjednik čestita br. Baldasaru, Sto Je sa svojim drugom dobio drugu nagradu za izradnju nacrta burze rada u Beogradu, a to tim više kad prva nagrada nije nikome udijeljena. — Raspravlja se o formulaciji rotarskih ciljeva na osnovi referata i nove stilizacije br. MardeSi¢a. Br. Skarica i br. Soljan izradili su neovisno po jednu definiciju rotarstva, koju čitaju. Umnoženi tekstovi razdijeliće se braći, da bi na idućem sastanku mogli spremni pristupiti diskusiji O svim trima projektima. Br. Mutafelija referira iscrpno o novom Domu Kralja Aleksandra u Skoplju.

Braćo, dođite svi na distriktnu konferencu!

25