Jugoslovenski Rotar

198. sastanak 13. febr. Frekvencija 83°33 %. Gost brat Vici¢, tajnik bratskog Sibenskog kluba. Nakon izmjene pozdrava tajnik, u ime bolesnog brata pretsjednika, čestita bratu Abramiću promaknuće. Klub će pridonijeti 1000 Din Odboru za podizanje spomenika Viteškom Kralju Aleksandru I. Ujedinitelju u Splitu. Br. Stanger čita svoju kritiku trim formulacijama rotarskih ciljeva izrazujući se najpovoljnije o formulaciji brata Mardešića. Nakon diskusije većina je za to da braća Mardešić, Škarica ı Šoljan pokušaju dotjerati svoje definicije, uzevši u obzir kritiku br. Stangera. — Br. Čorak predaje „O industriji kože u Jugoslaviji“. — Gost br. Vičić referira o aktivnosti šibenskog kluba, diskutuje o sastanku Jadranskih klubova ı klubova Šibenik-Split. Izrazuje zahvalnost Бг. Тагtaglia na pomoći, koju Je izradio „Društvu za saobraćaj putnika u Šibeniku“ ı „Društvu za uredjenje rijeke Krke od izvora do ušća“. Pledira za saradnju s tim društvima, za koja se R.C. Šibenik mnogo angažuje.

199. sastanak 20. febr. Frekvencija 70°58 %. Br. Tartaglia predao je ostavku na članstvu. Sa žaljenjem prima se na znanje. — Brat Stanger komemorira 30godiSnjicu rotarstva, koja pada u ovoj sedmici, 23. februara, čitaJući uspjelo predavanje br. Branka Petrovića, održano u Novom Sadu lani prigodom 29godišnjice. 200. sastanak 27. febr. Frekvencija 77:77 2. Gost Dr.Otto Laufer, direktor Finansijske Direkcije u Splitu. Brat pretsjednik čita brzoJav brata guvernera, kojim našem klubu čestita prigodom današnjeg 2oo. sastanka. Braća kliču bratu guverneru. Braća Šibenčani prihvatiše da se sastanak naših klubova održi u Trogiru. Referat šibenskog kluba o opskrbi dalmatinske zagore vodom predaje se braći Matošiću ı Reljiću, da ga prouče ı podupru. Br. Abramić referira iscrpno o historijatu našeg kluba. — Br. Matošić pretstavlja i uvodi u klub novoizabranog br. Dra Jozu Barbieri. Brat pretsjednik ga prima, pozdravlja, ljubi i priévrS¢uje mu znacku R.I. Br. Barbieri toplo zahvaljuje. — Br. Stanger Cita svoj prevod pjesnicke alegorije ,,Prijateljstvo u rotarstvuS od br. Henrya. Time završava nas čedno proslavljeni 2oo. sastanak.

3: КУ Rk. C SUBOTICA

Sastanci (Meetings): Sreda (Wednesday) 20.00 Hotel Srpski Kralj

247. sastanak 6. febr. Frekvencija 80°92 %. Brat pretsednik Dr. Martinis čita u prevodu članak Jona Strečeja, koji Je doneo „The Rotarian“ pod naslovom „Da li je komunizam neizbeživ“. Na postavljeno pitanje odgovara autor Jesno u pretpostavci, da kapitalistički sistem neće biti u stanju da pruži snošljivi život širokim masama i otkloni rat. Po pročitanom prevodu izveštuje brat pretsednik, da je Strečej ranije ı sam bio komunistički agitator, pa se to jasno očituje 1 17 samoga članka. — Naš br. Šokčić pismeno nas je izvestio, da u Subotici pokreće mesečnik „Neven“, koji će raditi na konsolidovanju prilika na našem severu, a zadojen će biti rotarskim idealima. Br. Šokčić moli braću, da ga pomognu u tom pionirskom radu. Zaključuje se, da se akcija br. ŠOkčića pomogne, te se u istom cilju apeluje i na ostale bratske klubove. — Ostali deo sastanka protekao je u referatu tajnika br.Rotha te referatima stranih izvestitelja braće Grimma (nemačka) i Dra Pavlovića (madjarska ı rumunjska pošta).

248. sastanak 13. febr. Frekvencija 61°88 %. Brat pretsednik Dr. Martinis Cita u prevodu daljnji članak po pitanju „Dali je komunizam neizbeživ“ ı to od Sokolskog. Ovaj na pitanje odgovara negativno, te iznosi, da je kapitalistički sistem besprikorno funkcionisao kroz 150 godina, te je kroz to vreme blagotvorno delovao na podizanje zivotnog standarta širokih masa. U svojim daljnjim izlaganjima dotiée se Sokolski i pitanja drzavnog kapitalizma. Izvlači zaključke, da је kapitalistički sistem pokazao da može da funkcioniše, dok ostali sistemi to nisu uspeli. Zatim br. Dr. Martinis u kratkim crtama prikazuje izvadak iz dela Ludwiga Bauera, koji je donela „Nova Evropa“. Ostali deo sastanka protekao je u čitanju pošte ı izveštaja domaćih ı stranih klubova.

249. sastanak 23. febr. Frekvencija 85-70 %. Ovaj je sastanak posvećen tridesetgodišnjici rotarstva. Osim naše braće prisustvuju na tom sastanku brat guverner Dr. Viljem Krejči

6