Jugoslovenski Rotar

vezi. Rotarski je rad u zvanju ı u Javnosti baš tako sastavni deo rotarskoga programa, kako ı rad u klubu samom, a sve Je skupa samo Jedna zaokružena celina. U ostalom ne posećuje rotar klupske sastanke samo zato što rad u klubu tvori deo rotarskoga programa, nego 1 zato, što mu bez redovitih sastanaka s rotarskim prijateljima nije sedmica završila svojih sedam dana ı Jer se smatra da je on svojim klupskim članovima baš tako potreban ı koristan, kako su drugi korisni i potrebni njemu. Baš tako je i sa življenjem po rotarskim пасеlima i s našim radom u Javnom Zivotu i u zvanju, Jer ne smatramo apliciranje načela etike i morala samo kao dužnost svakoga našega člana, koja je dužnost nastala jedva ustupom u klub, nego kao posvema prirodnu i istinsku potrebu srca, koja izvira iz plemenitoga nagona, dakle ne samo kao posledicu preuzete obaveznosti. Rotar posećuje klub s takim veseljem, da jedva čeka kad će opet medju svoje klupske drugove, da ima ponovno priliku da je na uslugu onima koji su mu dobri, koji ga rado vide u svojoj sredini ı koji žele da mu iskažu svoje usluge. — A po principima etike i morala živi rotar Javno i poslovno ne stoga Što je rotar, nego stoga budući da hoće po vlastitoj sklonosti da bude pošten, dostojan, obziran i dobar čovek ı koristan svojemu sučoveku ı njegovoj skupnosti. Ali sve četiri grane našega služenja ı rada u klubu, zvanju, Javnosti i medjunarodnim odnosima nerazdružive su, svaka Jednako važna ı neophodno potrebna.

2.) Učinio sam većem delu klubova našega distrikta slažbene розете. Коliko sam tom prilikom našao lepoga i uspešnoga rada, koliko idealizma ı koliko nesebične požrtvovnosti! Ujedno sam se ponovno uverio, kako je korisno svakome, a ne samo guverneru, ako poseti druge klubove. Kako se širi krug prijatelja, spoznavanje prilika i rada drugih, — kako se dolazi do preduslova za zbližavanje, za sporazum i mir, kako raste smisao za služenje drugome! Za svu pozornost i ljubežljivost, kojom sam bio posvuda dočekan, ponovno пајiskrenije blagodarim.

3.) Distriktna konferenca bliza nam se od dne do dne hitrim koracima. U dane 26, 27 i 28 aprila 1925 bidemou Ljubljani na okupu jugoslovenski rotari, da se porazgovorimo o našim zajedničkim prilikama ı da si opet bratski stisnemo ruke i sklopimo novih prijateljskih veza. Svi neka učine sve da se nadjemo na konferenci u potpunom broju. Naredjenjem M. S. 3988, od dne 5 marta o. god. dozvoljena nam je polovična cena za vožnju. R. C. Ljubljana razaslaće ukratko svim klubovima naročite pozive zajedno.sa prijavama. Molim, da članovi koji će učestvovati na distriktnoj konferenciji, što pre ispune i vrate prijave, kako bi bio domaćinskom klubu olakšan rad.

4.) U Moravsku Ostravu! Dne 17, 18 i 19 maja o. god. vrsice se u Morayskoj Ostravi distriktna konferenca bratskoga nam éeskoslovatkoga 66. distrikta. Zamamljivi poziv na tu rotarsku skup8tinu donaSa пазе danasnje glasilo. Sa svoje strane pozivam Vas, draga braćo, najsrdacnije, da mi se pridruŽite, da se u što većem broju odužimo za svu veliku pozornost koju su nam

О) =