Jugoslovenski Rotar

ПО M. | © ZO P © OD U JB

Dr. Jozo Poduje rodjen је 1892. па ostrvu Visu. Nakon gimnazijskih nauka u Splitu ı Zadru, završava pravnički fakultet na univerzi u Beču. Konac rata zatekao ga je kao jugoslovenskog, dobrovoljca u redovima srpske vojske, a odmah zatim, vršeći još vojničku službu u Zagrebu, postizava brat Poduje doktorat prava.

Od godine 1920. do 1927. živi doktor Poduje u New Yorku, baveći se kao činovnik bankovnim ı trgovačkim poslom i proučavajući Život ı prilike u obim Amerikama, Sjevernoj i Južnoj, gdje često poslovno putuje. Kao što je za vrijeme djakovanja ı tokom rata bio vrlo aktivan medju tadanjom omladinom, iu Americi je rad Dra. Poduje bio

Dr. Jozo Poduje. zapažen u našem iseljeniStyu. Ul to se vrijeme bavi usput i publicistikom, te je prava šteta da naročito njegovi brojni i zanimivi putopisi iz Juzne Amerike

nisu zasebno štampani ı pristupačni širem krugu čitalaca.

Godine 1927. угаса зе Dr. Poduje u domovinu, te se nakon kratkog djelovanja u industriji, posvećuje definitivno advokaturi u Zagrebu.

Javnost pozna Dra. Poduju kao nacionalista, ali je uslijed dugog boravka medju stranim narodima i proučavanja njihovih kultura njegov nacijonalni osjećaj prožet istinskim razumijevanjem za medjunarodne probleme i odnose. Ne pripada nikakvoj političkoj stranci. Dr. Poduje se lakoćom služi, osim svojim hrvatskim materinjim jezikom, još i engleskim, francuskim, njemačkim, talijanskim i Spanjolskim.

Dr. Poduje je clan osnivaé zagrebatkog Rotary kluba. Godine 1932/1933. bio je pretsjednikom kluba. Njegova rotarska aktivnost dovoljno je poznata braći u cijelom Jugoslovenskom distriktu, ali naročito zagrebački rotari cijene njegovu taktičnost ı bratsku širinu pogleda, koje se kod brata Dra. Poduje ispoljavaju pri svakoj rotarskog prilici. Stoga Je zagrebački klub mišljenja da može kandidaturu brata Dra. Poduje iznijeti pred ostale bratske klubove sa potpunim pouzdanjem u uspjeh njegovog budućeg rada.

(R. C. Zagreb.) *K