Jugoslovenski Rotar

К О ТА КУ

III. PRED DESET GODINA

Drugi decenij rotarske historije bejaše doba najveće ekspanzije. Od rgr5 do 1925 god. podigao se je broj klubova od 186 na 2095, a broj Clanstya od priblizno 20.000 na 108.000. Okolo godine 1915 bilo je rotarskih klubova u osam zemalja; okolo godine 1925 postojahu rotarski klubovi u 42 zemlje. Godina 1925 videla Je takodjer u Clevelandu (Ohio, U.S. A.) do tada najveći rotarski kongres, a ujedno ı najveći od sviju kongresa koji su se ikada držali, izuzev srebrni godišnji kongres u Chicagu godine 193o, na kojem bejaše 10.237 rotara i gostova.

Te godine otvorio se kontinentalno-eyropski sekretarijat Rotary International u Ziirichw (Svica), da sluzi rotarstyu koje se je sve to vise sirilo po Evropi. Dne 7. februara 19245 Osvetio ga je svečano generalni sekretar Chesley R. Perry i vodio RI-komesar Fred Warren Teele. Od podele rotarskih klubova u distrikte, krajem prvoga rotarskoga decenija, nastalo je 49 distrikta; danas, godine 1935. povećao se је njihov broj na 79.

U zadnjim godinama onoga decenija doživele su težnje „sedmice mladeži“ lep razvoj. Godine 1921 uveo ih je RC New York, i otada se je ova godisnja priredba tako hitro proširila, da se Je mogla proslaviti oko 1925 sa vise nego tri milijuna mladih učesnika u petnaest zemalja. Rotary, kao „poprečno“ udruženje bejaše osobito pozvano da delo započne ı promiče kad je u istu svrhu udružilo sva ostala radna i gradjanska udruženja zajednice.

Druga značajna vlastitost ovde spomenutog decenija bejase pocetak „Prijatelj X“ — prijateljstva u Rotary klubovima, što se općenito pripisuje J. Ed. Porter-u Rotary Kluba \/aco (Texas, U.S. A.). Ni Jedan rotar nije znao tko bejaše onaj tajnoviti „prijatelj X“, ali na mnoge načine iskazivao Je sakriti prijatelj nesebičnih usluga: nijednog, obiteljskoga dogodjaja nije prezreo, njegova ruka-pomoćnica osećala se u gospodarskim prilikama, a u slučajevima bolesti i nesreće našla je njegova sućut reči utehe.

Mnogo je doprineo rotarskome spisateljstvu god. 1925 starosni pretsednik Guy Gundaker svojim priruénikom: ,,Idealne vlastitosti distriktnoga guyernera“, o kojem je ustvrdio da su mu osnovom samo dragocene pobude mnogih drugih. Visokom pojmovanju, koje je izrazeno u dvanaest tocaka, nije se moglo ni narednih godina ništa nadodati. Na pitanje, da li je on sam Као pretsednik Rotary International imao one vlastitosti, odgovorio je rotar Gundaker niječno, „ali visoki ciljevi rotarstva daju nam pobuda, da se u težnji za njima mučimo i da usavršimo sve sposobnosti za službu celini“.

Opšti godišnji kongres u Clevelandu, kojim je zaključen drugi decenij rotarske historije, ustanovio je da je šest rotarskih ciljeva uveo u praksu ı Životom ispunio. Pretsednik Everett W. Hill u nagovoru na kongres sveo је

6