Jugoslovenski Rotar

Opis postrojenja.

U dužini kojih 3o km provlači se Drava, duboko urezana u gnajsu, izmedju gorskog sistema Kozjaka na levoj obali ı PohorJa na desnoj obali. Na koncu ovog, tesnaca mesto zagaćivanja izabrano je tako spretno, da 14 m visoko zagaćivanje nije uništilo nijednu važniju agrarnu kulturu niti kakav objekat. Jedino dravsko-dolinska državna cesta morala se je na nekojim mestima povisiti. O prednostima odnosno potrebi ovakve situacije biće Još govora.

Brana Je uzidana u rečni profil a centrala leži na levoj obali u ravnoj crti sa produženom osovinom brane.

Visina pada zahtevala je, da se fundira sav gradjevinski objekat u Zivoy steni; na levoj ı desnoj obali dopunjavaju branu krilni zidovi, koji su isto tako fundirani u Zivoj steni.

Kod zagaćajućeg postrojenja protočni prerez — prema katastrofalno visokoj vodi — obilno je dimenzioniran. Brana ima pet otvora sa po 15 m Ciste Širine, Ivica pragova sviju pet otvora lezi na koti 265,80, t.j. 15,5 m ispod visine zagaćivanja — kote 281,3o; Čisti protočni otvor iznosi dakle okruglo 1160 m?,

Celokupno zaga¢ajuce postrojenje — stubovi i pragovi — fundirano je na kesonima. Najveća fundirana dubina postignuta Je kod otvora II brane sa ketom 249,0 m, t.j. 18,5 m ispod nezagaćene srednje vode. Kako se nalazi gornji most zagaćajućeg, postrojenja na koti 3o3,o, to dostiže cela visina gradjevine impozantnu visinu od 54 m.

"Temelj praga po čitavoj dužini a stubovi do visine 2 m od temelja praga obloženi su sa ao mm debelim čeličnim oklopom u svrhu zaštićivanja gradnje pred kamenjem, koje bi mogla nositi visoka voda.

Zagacajuce zatvornice su dyojne. Temeljna zatvornica je 11,0 m visoka te kliza u stranskim žlebovima na posebnim kolicama sa točkovima. Gornja zatvornica visoka je 4,80 m te kliza pomoću ugradjenih točkova, koji se kreću na posebnim tračnicama u oklopu stranskih žlebova zatvornice. Gornje zatvornice mogu se za Čitavu svoju visinu spustiti tako da se višak vode pušta u normalnom pogonu preko ovih zatvornica u obliku slapa. Donje zatvornice dižu se samo u slučaju visoke vode, inače samo periodično za nekoliko čascva kako bi se očistilo dno zatvornica od taloga.

Obe zatvornice svakog otvora dižu se ı puštaju se po patentu akcionog društva Alb. Buss & Cie., Basel, pomoću dizalice, koja Je nameštena na gornjem mostu. |

Ma da je brtvenje zatvornica vrlo dobro, ipak se ne može izbeći opasnosti zamrzavanja zatvornica usled štrcanja vode odnosno radi vode, koja pada preko brane. Opasnost zamrzavanja leži u nepomičnosti zamrzlih zatvornica. Pri tome ne smemo ispustiti iz vida činjenicu да зе tvori na vOdnoj strani zatvornica zbog veoma ohladjene zračne strane ledeni oklop, koji postizava često debelinu do zo cm.

16