Jugoslovenski Rotar

Prema provizorno izvedenom pokusu gornje zatvornice I i V brane su se oplatile, a u prostoru, koji Je na taj način dobijen, ugradjeno je električno grejanje otporima, koje je dalo vanredne rezultate. Za grejanje svake zatvornice potrebna je snaga od okruglo od 75 kW. Elektritno grejanje moze se — barem dok nisu spuštene zatvornice — zamenjati kakvim drugim grejanjem na primer peću za koks. Pomocu grejanih zatvornica je dakle moguće, da se zimi dozvoli oticanje niske vode Drave a da se ne prekorači visina zagaćivanja.

Kako je splavarski promet na Dravi dosta jak, to je trebalo predvideti splavnicu, koja je izvedena na desnom bregu u vidu dyokomorne splaynice. Svaka komora duga je 35 m a široka 7 m. Na donju komoru priključen je zid, koji služi kao vodilo ı koji vodi splavi u glavno korito reke tek iza turbinskih izliva. Kao zatvorni organi upotrebljene su svuda klizajuće brane. Propuštanje splava traje približno 2o minuta.

U desnom obalnom zidu napravljena je riblja staza, koja se sastoji iz 33 stepenica, koje su medjusobno odeljene medjuzidovima. Svaka od tih stepenica duga je 3m a Siroka 1,25 m. Dali upotrebljavaju sulci — salmonidi Drave — riblju stazu nije se Još moglo ustanoviti, pošto se ta riba pojavljuje veoma retko, belice i mrene pak opažaju se u velikom broju u ribljoj stazi.

Gornji se vodni utok odvoji na levoj obali tik nad branom a izveden je u vidu odbojnog mostišta. Ova gradnja, koja je u celosti zidana iz železobetona, ima okruglo 600 m? svetlog prereza za utok vode, odbojni zid dosize 2,80m ispod vodne gladine, utočni prag leži na koti 272,0, dakle 6,20m nad pragom brane.

Utočno postrojenje dalo je i po konstrukciji i po obliku dobre rezultate. Odvodjenje naplavina i leda vrši se na način, kao što je bilo zaželjeno i proJektovano. Pomenuti treba opasnost, koja preti zimi pogonu a to je mogućnost zamrzavanja grablja pred turbinama. Takvo zamrzavanje grablja nastupa dok jos nije zamrzlo čitavo zagaćeno područje, tako da može hladan vetar ohladiti vodu na površini čak do oledjenja. Na grabljama počnu rasti ledeni kristali od vrha pa na dole, dok se nije zaledio say čisti prorez grablja. Ova se pogonska smetnja uklanja time, da se ogrejaju kod takvih prilika grablje direktno pomoću električne struje pod naponom od ca. 4o volta, koja teče kroz štapove grablja. Potrošnja iznosi ca. "/, k\/ na m?” površine grablja. Za snabdevanje tog ogrejajućeg postrojenja električnom energijom postavljen Je poseban transformator za ca. 8yo kVA. Na opisan način je uredjeno grejanje grablja kod prvih pet turbina, što Je prema zimskom vodnom stanju sasvim dovoljno.

U strojarnici postavljeni su:

4 agregata sa protokom od po 43,3 m”/sek. . . . 173,2 m”/sek. I agregat ,, 6 » » 48,0 ,, - - . 480 ;, 2 agregata ,, 55 68 он 5 ве Лабе 5

Ukupno 37,2 m”/sek.

17