Jugoslovenski Rotar

kako bi se njihovom pomoću spojilo сомеčanstvo za zajednički rad i napredak. (Rotar Hynais, Karlovy Vary.)

Dne 19. таја 1935. biće izbori za parlamenat i senat R.C.S. Radi toga ¢e se drzati VIII konferenca naSega distrikta u Moravskoj Ostravi u dane ro. do 12.maja 1935.

Meseca aprila o. g. bili su u svim našim klubovima provedeni izbori novih klupskih odbornika za 1935/1936.

Clan R. C. Užhorod, rotar Kostantin Hrabar, bio je od českoslovačke vlade imenovan za guvernera Potkarpatske Rusije. Guverner Hrab4r je muž retkih, izvanrednih sposobnosti i pun Žarke volje da podigne gospodarsko i kulturno življenje svoje uže domovine i da združi sve Potkarpatske Ruse za zajednički rad.

Na novo so bili inaugurirani klubovi: Prerov 27.aprila 1935. i Prostéjoy 29. aprila 1935. Imamo sada 39 klubova.

Iz važnijega rada naših klubova iznašamo OVO: :

Ceské Budéjovice. Klub priredjuje obicajni sastanak abiturijenata srednjih Skola te je u tu svrhu raspisao natečaj za srednješkolske djake o tri najbolje misli prezidenta R. Č. S. i našega počasnoga guvernera T.G. Masaryka; za nagradu je odlučeno soo Kč.

Mélnik je postao ¢lanom osnivacem društva za Masarykov kulturni dom u Mičlniku s ulogom od 1000 Ké; sem toga su svi Clanovi pristupili kao redoviti članovi, a mnogi izmedju njih prvi su funkcijonari novoga društva.

Mlad4 Boleslav. Klub je primio časno pretsetstvo Zupskoga sleta skauta ı darovao u tu svrhu domaćim skautima 3joo Kč. Studentskoj menzi, koju je klub ustanovio ı koja je prava dobrota za djake, daruje svaki član т КЕ na sedmicu. Sakupljenim novcem plaćaće se ručak. Dne 25. aprila 1935. pogostio je klub pet učitelja i deset učiteljica iz Jugoslavije. Sekretar Rudi poučio ih je o svrsi Rotarya i pripovedao

siromašnim djacima

im o bratskim vezama ı o razveseljivom saradjivanju češkoslovačkoga distrikta sa jugoslovenskim distriktom. Bilo je to krasno veče slovenskoga bratstva.

Novi Bydžov. Vredno je spomenuti da je klub posetio R. C. u Prahisa 100%nom frekvencom. To je moguće samo pri malom pro-

2

=

0

vincijalnom klubu, ipak služi na veliku čast klubu ova ıoo%na frekvenca.

Moravska Ostrava gorljivo radi na pripravama za distriktnu konferencu. Za Siru javnost priredio je rotar Kruliše-Randy, član R.C. Praha, predavanje o temi „Pravac industrijske proizvodnje kod nas i u inozemstvu. Pisek je darovao za spomenik svoga velikoga zemljaka i slavnoga českoga pesnika Heyduka rooo Kč. Izmedju svih českih gradova ima Pisek najviše šuma, koje su godine 1929. mnogo trpele od oluja. Oštećeno zemljište šuma bilo je tako opsežno, da se je za ponovno pošumljenje oštećene ploštine posadilo 6,8oo.ooo mladih stabalca. Pošumljivanje vodi rotar.

Podébrady se je revansirao za proslogodišnju posetu prigodom distriktne konference i posetio klubove Uzhorod, Bratislavu, KoSice, Poprad i Turéansky Sy. Martin.

Plzen je u karitativne svrhe darovao rooo Kč da tako proslavi rodjendan prezidenta Masaryka.

Praba. U tom našem prvom klubu progovorio je ésl. poslanik g. dr. V. Kybal o temi ,Spoljasna trgovina R. C. S.“. Bivsi guverner rotar Podhajsky predavao je o temi „Što nas tišti“; predavanje Je bilo tako zanimivo da se je o njem debatiralo dva večera.

Teplice-Sanov. Klub je otvorio kursove českoga jezika za omladinu koja je svršila školu; za te kursove vlada toliko zanimanje da se je moralo poučavati u dva odelenja. Klub će zahtevati da se naredna distriktna konferenca drži u Teplice-Šanov. Klub зе sprema da pošalje u praznicima 24 siromašnih studenata srednjih škola na odmor te daruje za svakoga тоо КС, а гоо Ke i уогnju daruju klubovi koji šalju momke na odmor. To je zaista plemeniti čin za ubogu omladinu.

Usti nad Labem. I ovaj klub pripravlja sastanak abiturijenata srednjih škola. Kao pripravu za taj sastanak raspisao je anonimni natečaj za temu „Uputa za izbor zvanja“. Priredio je predavanje „Agrarno-politička pitanja u Č.S.R. ı u Nemačkoj; predavanju je prisustvovala šira javnost.

Vaclav Rudl, Mlada Boleslav, redaktor ,,Ceskoslovenského Rotariana*.