Jugoslovenski Rotar

IZ NAŠIH KLUBOVA —

R. C. BANJA LUKA

Sastanci (Meetings): Petak (Fryday) 20.00 Hotel Palace

1o6. sastanak 4. aprila. Frekvencija 8o %. Brar pretsednik donosi pozdrave od bratskog kluba u Zagrebu, gdje je prisustvovao 300. sastanku. Dijele se pozivi za distriktnu konferenciju u Ljubljani, te se zaključi bratu Ostoviću, pretsedniku R. C. Zagreb, javiti naše mišljenje radi nove stilizacije rotarskih ciljeva.

107. sastanak 12. aprila. Frekvencija 60 %. Obravnavaju se interne i administrativne stvari kluba.

108. sastanak 19. aprila. Frekven. 73°33 %. Brat ing. Marković drži nam vrlo lijepo 1 interesantno predavanje o „Poljoprivredi Bugarske“. U svom stručnom predavanju naročito ističe organizaciju javne agronomske službe, današnji pravac proizvodnje, poljoprivredno obrazovanje i pregled ızvoza.

109. sastanak 26. aprila. Frekven. 73°33 7%. Brat dr. Moljevié referiSe: ,Reminiscencije na mladu Bosnu i veleizdajnicki proces u Banjoj Luci“.

x

Re GC BE OG RAD

Sastanci (Meetings): Ponedeljak (Mo day) 20.00 Hotel Srpski Kralj

317. sastanak r.apr. Frekvencija 68°63 %.

Gosti-rotari: Dr. Ploj, Maribor; B. Maksimo-

vi¢é, Vukovar; Dr. Ulmanski, Sarajevo. Pret-

sednik čestita br. Dobr: Bogdanoviću na

visokom odlikovanju ordenom Belog Orla II stepena, kojim ga је odlikovao pretsednik čehoslovačke republike Dr. Masaryk. Takodje čestita Dru Protiću odlikovanje ordenom Sv. Save III stepena. Sekretar Koen čita pismo koje je Admiral Prica primio od evropskog sekretara Dra Pottera. Dr. Potter javlja da se skoro vratio sa puta iz Danske, Norveške ı Švedske, gde je posetio Rotary klubove, i da je u Linlépingu (Svedska) sreo rotara Dra Hansa Key-Aberga, lekara, koji je dugo godina sluzio u srpskoj vojsci i na-

APRIL 193

pisao knjigu o borbi Jugoslovena za oslobodjenje i ujedinjenje. Dr. Aberg namerava da poseti Beograd i Jugoslaviju u toku ove godine. Zatim sekretar Koen javlja da je predavanje br. Avramovića izašlo u preksinoćnoj „Pravdi“ ı da je on čuo vrlo laskave pohvale nerotara koji su pročitali taj članak. I braća Voja Petković i I. Panié bili su juce svedoci kad se na jednoj sednici u Trgovackoj Komori sa pohvalom govorilo kako se lepa i interesantna predavanja drže u našem klubu i da bi trebalo takva interesantna: predavanja u štampi objavljivati.

318.sastanak 8. арг. Frekvencija 56°86 %. Gosti-rotari: Ing. Hans Schraner, Švajcarska; Dr.Ploj ı A. Krejči, Maribor; Dr. Milenko Marković, Zagreb; Dr. Vojinović ı Kosta Popović, Skoplje. Sekretar Koen opisuje Ladies’ Night u pančevačkom klubu, priredjenu povodom 200 sastanka. Zatim brat Edo Markovié u jednom iscrpnom i veoma zanimljivom predavanju podneo izveštaj O sastanku EAC u Antwerpenu, o pitanjima koja su na tom sastanku pretresana, vodjenoj diskusiji ı usvojenim odlukama. U nizu istaknutih pitanja br. Marković izlaže predloge da se prilikom svakog prijema novih članova bar jedno veće posveti ciljevima rotarstva, zatim rad na preuredjenju klasifikacija u Evropi, ispitivanje mogućnosti osnivanja Rotary klubova u Sovjetskoj Rusiji ı pitanje odnosa rotarstva prema crkvi (specijalno katoličkoj), koje je pretresano u Antwerpenu. Predavanje br. Markovića izazvalo je veliko interesovanje koje se najbolje ogledalo u dugoj diskusiji posle njega, sa naročitim obzirom na pitanja pretresana u Antwerpenu a u prvom redu na pitanje odnosa rotarstva prema drugim zajednicama, kao što su s jedne strane katolička crkva, a s druge strane slobodno zidarstvo. Br. Marković je naglasio da je i ovog puta EAC potvrdio osnovno stanoviste rotarstva, da je ono daleko od toga da vodi borbu ma sa kojom organizacijom i da u verskom pogledu ostavlja potpuno slobodno opredelenje svojim članovima, čemu Je najbolji dokaz baš Belgija gde su na čelu rotarskog pokreta najugledniji pretstav-

21