Jugoslovenski Rotar

putem, pojačaju značaj Bitolja kao trgovačkog centra koji može živeti od svoje neposredne okoline i dati posla sadanjem broju svoga stanovništva.

U pogledu unapređenja izvoza i vezivanja Bitolja za privredne centre države, trebalo bi raditi na naročitom popustu u robnoj podvoznoj tarifi, kako bi se plodovi ovih udaljenih krajeva mogli uspešno prodavati u centrima države, a isto tako naročiti popust u putničkoj tarifi da bi turizam došao do svog pravog izraza. Na ovaj način vezao bi se Bitolj za privredne centre naše države, a ne bi kao danas bio u velikoj zavisnosti od susednih tržišta i njihove privredne politike. .

Eto s toga udružili smo se mi bitoljski Rotari, da putem Rotarstva izraženog u njegovim ciljevima kroz njegovih šest tačaka poradimo da Bitolj ovaj današnji bude cvetan, i da u zajednici sa ostalim gradovima naše ргоstrane otadžbine bude mesto sreće i prosperiteta.

Bitolj, 17 juna 1935. Kešeljević

*K

DEČJI DOM KRALJA ALEKSANDRA 1 U SKOPLJU

„Naša deca su nam najveća briga, naš najdragoceniji ponos i ruzicasta mada naše syetle budućnosti. Neka nijedno jugoslovensho dete ne ostane nezbrinuto, nezaštićeno, neka sya nasa deca veselo Zive i napreduju i neka se njibova deéja pesma srece razleze ро syima krajevima Jugoslavije“.

Marija, Kraljica Mati od Jugoslavije.

tita i podizanje dece danas se kod svih naroda postavlja kao vazan rase. Drzava, kao i privatna inicijativa, preduzima na sebe brigu

bi bez ove zaštite bila sigurno izložena propasti. Zato se vidi i kod nas, kako država pomaže privatnu inicijativu, a ova pak državu, te se uzajamno dopunjavaju u izvođenju visokog socijalnog zadatka — zaštite dece. Njima se, kod nas u poslednje vreme, pridružuju i gradske opštine bilo osnivajući

13