Jugoslovenski Rotar

podatke i objašnjava pojedine slučajeve podizanja električnih centrala u našoj zemlji 1 na strani. U diskusiji po ovom pitanju uzeli su učešća braća Kiepach i Popović.

326. sastanak 10. juna. Frekvencija 66.67", Gostirotari: Dr. Miklosi, profesor Lupan, profesor Teodorescu, Inz. Rud. Denes, E. Lendvay, Inz. Stanciu, Dr. Svana, S. Szana, svi iZ Temisvara; Dr. Bergman i Inz. Klein iz Arada; Deskovié i M. Pavlovié iz SuboStajner, Vukovar; Jan Stancl, Kosice (CSR); Dr. A. Smedovski, Sofia; Dr. Stipeti¢ i R. Varnier, Zagreb. Otvarajuci sednicu pretsednik izrazava svoju radost, jer je zaisto velika radost da su mili gosti iz Temisvara i Arada počastvovali nas svojom posetom. Osim toga imamo danas za našom trpezom gosta rotara Stancla kao i niz gostiju iz Jugoslavije koje pretsednik pozdravlja iskrenom dobrodoslicom. Zatim je uzeo reč profesor Lupan, novoiZabrani pretsednik R. K. Temišvar, koji Je u lepom govoru izneo korisnost Rotarskog pokreta i uzajamnog upoznavanja u pogledu ostvaranja šest rotarskih ciljeva. Rotar Teodorescu posle lepog i interesantnog govora predao nam je poklon — jedan veoma lep veliki stolni sat umetnički izrađen od finog drveta, a u sredini skazaljke idu po rotarskom točku. Pozvao nas je da nam sat uskoro pokaže vreme kada će jugoslovenski rotarı vratiti posetu rumunskim rotarima. Posle toga rotar Stevan Pavlović ponovo izražava našu radost povodom posete гштипskih gostiju i zahvaljujući obećava našu posetu. Zatim rotar Stancl iz Košica izručuje pozdrav svog kluba i guvernera 66. distrikta rotara Zabe i zahvaljuje na lepom dočeku. Zatim rotar Lendvai govori o svom boravku u Jugoslaviji, opisuje epizode iz ratnog doba, od kojih je naročito dirljiva bila priča o Badnjem veću u Valjevu. Zatim govori o rotarskoj ideji i rotarstvu. Njegov govor je cesto prekidan opštim odobravanjem.

327. sastanah 24. juna. Frekvencija 76.47". Gosti-rotari : Bail, Berlin; Stancl, Kosice; W. F. Watt, Ann Arbor, U.S. A.; Drugi gosti: Dr. Walter Wilkening, Berlin; Kenneth Williamson, Pomona, U. S. A. Pretsednik javlja da je naš brat Dr. Stojadinović dobio mandat za sastav nove jugoslovenske vlade koju je uspeo da sastavi u toku današnjeg dana.

U. novu vladu ušli su rotari Dr. Letica i Dobrivoje Stošović. Zatim pretsednik izjavljuje saučešće bratu dru. Stojadinoviću kome je umro otac i čestita bratu Stanoju Pelivanovicu koji je postavljen za izvanrednog poslanika i opunomoćenog ministra u Madridu. Rotar Admiral Prica održao je predavanje „O ugovorima velikih sila i pomorskom naoružanju“, koje je saslušano sa najvećom pažnjom.

4 | A

de’ R C DUBROVNIK Sastanak (Meetings): Cetvrtak (Thursday) 20.00 Hotel Imperial

107. sastanak 6. juna. Frekvenca 72.72%. Tri gosta: Andrija i Vladimir Mutafelija iz R. C. Zagreb i Fred Biming iz R. C. Southampton. Medu izvyjestajima Cita se i pismo R. C. Aleksandrija, koji javlja da su nazdravili našem klubu. Mi smo im uzyratili i zahvalili. Brat Sokolović referisao je o posjeti klubova u Sušaku i Zagrebu.

108. sastanak 13. juna. Frekvenca 94.11%. Dva gosta: Andrija Mutafelija iz R.C. Za greb i Robert Patočka iz R. C. Praha. Referisalo se o radu domaćih klubova, čitana je korespodencija, odlučeno je da se nabave neke rotarske knjige.

109. sastanak 20. juna. Frekyenca 76.47". Riješavalo se o dočeku guvernera.

110. sastanak 24. juna Frekvenca 94.11%. Prisutna su sva braća osim jednog, koji je isprican jer je otsutan iz Dubrovnika. Dvorana i stol iskićeni su darovima i zastavicama, koje je klub primio. Raspoloženje je u klubu svečano: prva guvernerska posjeta nakon našeg čartera! Brat guverner Dr. Viljem Krejéi stigao je 18.30 sati u grušku luku. Dočekalo ga je na parobrodu 12 braće. Sastanak je započeo tačno u 20.30 sati, a prisustvovao mu je kao gost i brat Antun Burda, pretsjednik R. C. Banjaluka. Nakon izvještaja tajnika o primljenoj pošti, brat pretsjednik Jovo Bravačić ustaje i pozdravlja brata guvernera. Njegov je govor pun zdravih rotarskih misli, toplih rotarskih osjecaja ı duboke pažnje prama ličnosti brata guvernera. G. Bravačić kazao je medu ostalim ı slijedeće :

20