Jugoslovenski Rotar

tjednih svečanosti za mladež, vježbaona, igrališta i škola na otvorenom, uzdržavanih po Rotarima. Interesantno je kod toga spomenuti, da je veći dio tih institucija prešao u ruke stalnim odborima, koje su opet Rotari organizirali.

Prema tome nema: u Juž. Americi kluba gdje se ne bi našao povjerenik za »Zaštitu djece«, kog opet potpomažu klubovi u svakom роgledu. Na distriktnim sastancima, koji su više puta internacionalni često se izmjenjuju misli i iskustva u toj stvari, daleko jezgrovitije, nego na bilo kojim sastancima drugih grupa. U tim Rotary klubovima rad za djecu dao je Rotarima i nerotarima efikasnijeg dokaza, nego ikoji drugi, Rotarskog ideala kooperacije među poslovnim i profesionalnim ljudima.

Sve je to, naime objedi, dijeljenje mlijeka tisućama djece, prevoz djece kolima, vlakovima ili parobrodima, učinjeno besplatno.

Među manje važnije projekte ubrojit nam je ovdje automobilske izlete, koje su Rotari organizirali za siromašnu djecu skloništa. Odabralo se je obično djecu, koja nemaju nikoga svoga, tako, da je Rotar igrao ulogu »starijeg brata«. Na taj se je način pripravljalo ovakvu djecu, da postanu korisni članovi ljudskog društva.

Što se pako tiče javnog rada, kao najvažnije može se spomenuti: sabiranje fondova za gubavce, podizanje knjižnica, poljepšavanje puteva i t. d. Uzduž ceste između Buenos Aires (Argentina) i Montevidea (Uruguay) čitav kraj je bio uređen pomoću fondova, sakupljenih od deset Rotary klubova, i nasađen stabaljem, koje odgovara pojedinom kraju, te kasnije prepušten brizi djece najbliže škole.

Za vrijeme ekonomske depresije u mnogim krajevima ništa se nije poduzelo za ishranu nezaposlenih, pak su prema tome Rotary klubovi preuzeli na sebe zadaću podizanja fondova, sabiranja hrane, otvaranja pučkih kuhinja, dijeljenja hrane i drugih karitativnih institucija, koje su kasnije presle u ruke civilnih oblasti.

Između svih djelatnosti na polju javnog služenja najinteresantnije je tako zvani »nepristrani javni forum«. Pošto nema, nijednog drugog kluba, osim Rotarskog, koji bi se bavio javnim služenjem, razumije se samo po sebi, da je javnost, a kasnije i sama vlada došla do uvjerenja, da je platforma Rotarya idealno mjesto, na kojem može da se razvije i provede svaka dobra ideja, koja je od općeg interesa.

Stoga svaka istaknutija osoba lijepo je primljena po Rotary klubu i kod objeda ljepše pozdravljena, nego li kod mnogih drugih svečanosti. Svaki put, kad glava države posjećuje drugu zemlju, obično prisustvuje i redovitom sastanku Rotary kluba.

Interesantno je zabilježiti, da u svim državama Juž, Amerike vlade uviđaju, da je Rotary jedina institucija, koja ima sve kvalifikacije dizinterisiranog i nepristranog služenja. Vodeće ličnosti Rotarya imadu tu čast, da došavši u drugu državu, mogu posjetiti predsjednika republike bez ikakve formalnosti i čekanja.

U slučaju proganjanja ili zatvaranja uslijed unutarnjih nemira Rotary klubovi su u stanju, da isposluju blagi postupak, a također često i slobodu onih, koji su zatvoreni. U drugu ruku u nijednoj

zemlji nije se dogodilo, da bi vlada pokušala uplivati na Rotare u političkom pogledu.

13