Jugoslovenski Rotar

SLUŽENJE JAVNOSTI U PRAKSI

Govor prvog podpredsjednika R. 1. Donata Gaminara, Montevideo ( Uruguay), na konvenciji u Mexicu.

Ova grana rotarskog sluzenja jamaéno je najpopularnija od svih, jer se ona identično aplicira u svim pet kontinentima. Ovdje ću iznijeti nekoliko praktičnih primjera tog javnog služenja, kako se je ono prakticiralo u Južnoj Americi. No prije nego pređem na samu stvar, reći ću nešto o situaciji Rotarstva u tim krajevima.

U Južnoj Americi imade 137 klubova, organiziranih u pet distrikta i jedno područje, raštrkanih u devet od 10 država, što ih imade u Južnoj Americi. Jedna od njih — Brazil — je veća od Sjedinjenih Država Sjeverne Amerike, a ova država imade 35 klubova, od kojih 11 je osnovano ove godine.

Udaljenost jednog kluba od drugog je ogromna, dok je komunikacionih sredstava malo. Vrijeme potrebno da se posjeti jedan klub poprjecno, uzevSi u obzir cijeli taj kontinent, iznaša dva dana. Imade iznimaka, gdje za izlet dostaje dva sata, ali imade klubova, za koje je potreban i čitav mjesec dana.

Najstariji grad tog kontinenta osnovan je pred 4 stoljeća, dok je najmlađi tek pred pol stoljeća. Samostalan život ovih zemalja broji 100 do 120 godina. Najstariji klub osnovan je tek pred 15 godina. Drugih »klubova za služenje« nema u tim krajevima.

U rasnom pogledu ovi su krajevi raznoliki, već prema položaju. U tropskim krajevima bijela rasa iznaša 50 posto, u umjerenim ona dosize i do 95 posto, veéinom Španjolci, Portugalci i Talijani.

Ekstenzija Rotary u gradovima Juzne Amerike ne dosiže ni jednu trećinu broja, što ga imade u Sjedinjenim Državama. Drugim riječima, dok jedno mjesto u Sjedinjenim Državama broji 300 članova, takvo mjesto, iste veličine, u Južnoj Americi broji tek 100 članova.

Djelatnost tih klubova, razumije se samo po sebi, nije nešto izvanredno, ali ipak ona nije bez interesa u pogledu javnog služenja. Ona ima to svojstvo, što se je specijalno znala prilagoditi prilikama svake pojedine zemlje.

Ovdje ćemo rađe spomenuti samu djelatnost Rotary klubova, nego li njihova imena, da ne budemo predugački, odnosno da ne upadnemo u pogibelj, da koga ispustimo.

Posebnu pažnju posvećuju Rotari Juž. Amerike školi. Slabo plaćeni i dosta neuvaženi učitelji dobivaju poticaj i potporu sa strane Rotary klubova. U mnogim gradovima Rotari drže s učiteljima posebne sastanke, kojima prisustvuju i civilne oblasti.

U drugim pako klubovima pojedini je Rotar dodijeljen seoskoj školi, koja se nalazi daleko od centruma, i ovaj kao »Prijatelj škole« pomaže u riješavanju školskih problema, pružajuć na taj način tako nužnu moralnu pomoć izoliranom učitelju.

Druga se pako praksa sastoji u podjeljivanju nagrade najboljem »drugu«, a to se obično čini u kazalištima na svečani način.

Rotary klubovi čine za dobro djece više, nego li ijedna druga organizacija. Tako imade bezbroj fondova za prehranu djece mlijekom,

i,