Jugoslovenski Rotar

uređajima, koji će omogućiti razvitak vrtlarstva ove ustanove, i time, ne samo pojačati egzistenciju ustanove, nego i način mišljenja, koje će djelovati kako na upravu, tako i na razvijajuću se dušu pitomaca sličnih ustanova, time pojačavati volju kod pitomaca za saradnju sa upravom ustanove, i misao, da nisu samo pitomci, nego donekle i poduzetnici i sudionici na radu ustanove.

Drugo je delikatno pitanje, kako o ovome pisati. Imamo li da u javnosti nešto pretstavljamo, moramo ju upozoriti na naš rad.

Ne znači to biti ohol — ljudi su već takvi, da baš kod ovakvih stvari se zaustavljaju (ali jao si ga idealizmu, koji zaboravlja na kruh). Šira javnost mora se naviknuti na to, da su rotari ljudi, na koje se može, a nekada i mora računati, ali uvjek u pametnim i ozbiljnim stvarima. Time će se udovoljiti zahtjevima propagande i nastojanju za ojačanje autoriteta u široj javnosti, koja će uplivisati u momentima, gdje se radi o slučajevima velike moralne vrijednosti.

Da i ovdje vrijedi »primjer ima sljedbenika«, vidimo iz rada pojedinih klubova. Praški klub zaključio je prije nekog vremena da kupi prikladno zemljište, ali ne za to da ga daruje u koju dobrotvornu svrhu, nego da ostaje njegovo vlasništvo, da ga može posuđivati onome, tko će biti toga vrijedan u općem interesu.

Za sada su to, prema općem uvjerenju, skauti. Ovo su zdrave direktive za rad, koje nam već donosi stara rečenica »život je djelo, podstreknuto ljubavlju i upravljano razumom«. Ovo je od prilike ono, za čime ide i što želi naš dragi Rotary.

Ovime su završena razlaganja rotara Dra Kollara.

Iz izvještaja vidimo, da najbrojniji od klubova je praški. Evo nekoliko data: Rotary club Praha imao je 1 VII 1934 95 članova, koji broj se je povećao naprama 30 VI 1935 na 104. Na redovitim tjednim sastancima držana su 22 predavanja. Debatnih večeri o nekojim predavanjima i raznim izjavama. bilo je 6, dvije večeri zauzeli su referati o svjetskoj i distriktnoj konferenci, dvije večere bile su upotrebljene za debatu o inostranoj rotarskoj štampi i dvije za petminutna razglabanja o zvanjima.

Osobito značajni sastanci bili su: Pijetetno veče na uspomenu tragično umrlog Nj. V. Kralja Aleksandra Ujedinitelja, Proslava desetgodišnjice kluba i tridesetgodišnjice Rotary, Večer sa damama i veče dječaka.

Tokom godine izvršili su članovi 184 posjeta ostalim klubovima našega distrikta i 36 posjeta inostranim klubovima.

Praški klub je posjetilo za ovo razdoblje 260 rotara čehoslovačkih i 43 rotara iz inostranstva; iz Vašeg distrikta bili su zastupani klubovi: Varaždin, Vukovar i Zagreb. Posjetnika nerotara bilo je u klubu 344. Za izgradnju stanova u ljetnom logorištu rotarske skautske čete u Skryj-u darovali su članovi Kč 8.045.40. Imetak kluba iznaša danom 30 VI 1935 Kč 40.381.49.

Vaclav Rudl. redaktor č. s. Rotariana, Mlada Boleslava Č. S. R.

19