Jugoslovenski Rotar

Ovim izvještajem svršavam svoj dopisnički rad u Vašem časopisu za godinu 1934-35. Tom prilikom izražavam srdačnu hvalu Vašem guverneru rot. Dru Vilimu Krejéi-u na njegovoj ljubeznosti, kojom je objavljivao moje članke u Vašem časopisu i slao svoje odlične prinose za naš časopis. Bilo je veselje raditi s guvernerom drom Krejči-em. Uvijek ću se na nj s radošću sjećati ; bijaSe mi potstrek u mom redaktorskom radu i utjeha u mojim redaktorskim brigama. Vjerujem da će mojem uvaženom prijatelju, guv. Krejči-u, osim mojih riječi zahvalnosti i blagodarnosti, biti najmilije moje obećanje da ću svoju suradnju s Vašim časopisom i ovim distriktom prenijeti na novoga guvernera, rot. Dra Viktora Ružića, i da ću i dalje s Vama surađivati svim svojim skromnim silama.

Svima Vama, draga braćo, i cijelom Vašem distriktu, od srca želim mnogo uspjeha u svakom pothvatu u godini 1935-36.

Naš prvi klub u Vysokim Tatrama, Poprad, u nastojanju da poveća posjećivanje svojeg kluba iz ostalih klubova čehoslovačkih, raspisao je pohvale vrijedan natječaj: klub koji se iskaže u novoj klubskoj godini najbrojnijim sudjelovanjem na sastancima kluba Poprad, stiče pravo, poslati jedno ili dvoje djece na besplatan oporavak od četiri nedielje u Vysoke Tatre.

Predsjednik kluba Praha dr. Kollar prigodom ovogodiSnje distriktne konferencije, pokrenuo je jedno jako delikatno pitanje, i to, kakav je zdrav pravac rotarskog javnog služenja.

Gledišta Dr. Kollara u ovom pitanju su, kao misao i kao predlog od velike vrednosti, radi toga sam odlučio dragi jugoslavenski prijatelji da ih Vama i saopćim.

Glavne direktive, koje određuju ispravan put rotarskom javnom služenju, jesu ovi zahtjevi:

1. Tražiti priliku za davanje usluga, ali nikako radi reklame ili priznanja.

2. Nesmije se kod toga zaboraviti, da time Rotar stiče simpatije i njegov prestiž se povećava, ako je postupak taktičan, što je ujedno i najbolja propaganda.

3. Ima se sarađivati sa već postojećim institucijama i ove usavrSavati. 4. Izbjegavati paralelne akcije sa drugim, te takve, koje spadaju u dužnost javno upravnih tijela.

5. Učiti ljude, da ne čekaju na pripomoć, nego da doprinose i to tako, da se time u njima pobudi volja za daljni rad i poveća njihova samosvjest i odgovornost, da se ne osjećaju prosjacima, nego sudionicima na povjerenju u prijateljskoj pomoći, koja obvezuje na rad i vodi razvitku.

Ovi zahtjevi rotara Dr. Kollara, temelje se na slučajevima iz izvještaja o radu pojedinih klubova. Kao uzor rotarskog rada mu je služio izvještaj kluba Olomoue, koji je darovao pumpu sirotištu u Mladoj Boleslavi, kojeg je utemeljitelj, potpomagatelj, brižljivi vođa i savjetnik bivši guverner 66. D. R. IL. rot. Vrany, i tako položio temelj daljnim

18