Jugoslovenski Rotar

rijsko neocenjivih arheoloških spomenika koje nam je tolikom pozrtvovnošću pokazao brat Adamić? — Šibenik! — Zar da ovde opišem kako smo s bratom Burdom bili prijazno dočekani i kako silan dojam ostavlja katedrala u svojoj harmoničnoj skupnosti i svojim bizarnim detaljima, zar da ovde hvalim neizrecivo lepa jezerca i slapove Krke, gde je svoje goste onako prijazno primio pretsednik brat Supuk? I ako je oproštaj od svega toga i od svakoga tako težak — vreme leti! Otrgati se moramo od svega kamo nas srce vuče tolikom silom, da se opet i opet vraćamo. Naša braća i prijatelji upravo su se natecali, kako da nam pokažu sve što imaju naši jadranski gradovi estetskih užitaka i historijskih zanimljivosti u tolikom obilju i kako bi nam svojom nedostiživom pozornošću i gostoljubivošću učinili naš boravak što lepšim i što boljim: sve se to ne zaboravlja. — 12 Splita preko Sušaka povratak u Ljubljanu, i nakon sama 24 sata ponovno na put!

929 juna 1935. Popodne, u 16 sati, evo me već u Subotici među starim svojim prijateljima i rotarskim drugovima. Brat Roth još mi nije poslao fotografija što ih je snimio u Subotici i Bačkoj Topoli. Iza par časova. boravka odvezli smo se u Bačku Topolu, gde su nas očekivali i nada sve prijazno primili članovi prospektivnog kluba te brat dr. Pavlović iz Subotice koji je vodio pripremni rad za inauguraciju. U prostranom, lepom starom parku ima dobro izgrađeno kupalište u kojem smo se ohladili i osvežili. — Klub u Bačkoj Topoli ustanovili su subotički rotarski kumovi, a najviše zasluga stekao si je za to brat dr. Pavlović, čijemu je požrtvovnome maru uspjelo da u razmerno kratko vreme sabere najodličnije pretstavnike raznih zvanja i narodnosti. Nekoji moji rotarski prijatelji čudili su se što se je mogao onde osnovati klub. No tko pozna prilike, zna da će klub moći da učini mnogo dobra i koristi za zbližanje i skupno življenje ondašnjega stanovništva koje je onako heterogenoga poretla. Ne treba da navađam pojedine tačke programa inauguracijske svečanosti koji je obavljen na sveopšte zadovoljstvo — po prokušanom uzorcu. Već ovaj prvi sastanak pokazao je, kako je bio potreban klub u Bačkoj Topoli i koliko korisnoga rada opravdano od njega očekujemo. Bilo je kasno u noć kad smo se morali oprostiti od naše drage braće i prijatelja kojima želimo upravo od sreca svu sreću i zadovoljstvo, a njihovu radu najlepših uspeha. U Subotici, kamo smo se vratili, bili su nam odmereni kratki časovi počinka, a narednoga jutra povratak u pratnji sadašnjega pretsednika subotičkoga kluba brata dr. Boschi-a i njegove ljubežljive obitelji.

Tako je 30 juna anno Domini 1935 završio rotar dr. Krejči svoju guvernersku karijeru.

~

JEDNA ANEGDOTA PAVLA HARRISA SA NJEGOVOG PUTA OKO SVIJETA

President Emmeritus R. I. Pavao Harris prisustvovao je ovogodisnjoj International Assembly u Cuernayaci (Mexico), te je u svom govoru ispricao ovu dogodovitinu sa svog puta.

Obećao sam svome prijatelju Hugh-u, da ¢u mu ispricati jedan mali dogodaj i molim, nemojte misliti, da sam luckast ili neozbiljan u svom

9