Jugoslovenski Rotar

Е. С. МОУГ 5АР Sastanci (Meetings): Petak (Friday) 20.00

Hotel Kraljica Marija

U toku meseca avgusta održano je ukupno 5 sastanaka. Ргозеспа frekvencija bila je u ovom mesecu 44.84",

261 sednica od 2 avgusta. Frekvencija 46.95". Na ovoj sednici, kao prvoj u mesecu, trebali su biti podneseni izveštaji o radu inostranih klubova. Medutim, od ovoga se odustalo, delom zbog otsutnosti nekolicine referenata, a delom i zbog malog broja prisutnih. Zvanični deo sastanka protekao je u prijateljskoj izmeni misli.

262 sednica od 9 avgusta. Frehyencija 46.95", Posle redovnog sekretarskog izveštaja i pročitane pošte, brat Živorad Bogdanović je, u okviru 5-minutnog referata, podneo veoma interesantan izveštaj O konferenciji privrednih komora, koja je odrZana u Novom Sadu 9 o. m. o pitanjima rešavanja zemljoradnickih dugova, dugova uopšte – tzv. „zaštite zemljoradnika“. Interesantni su podaci koje su izneli pretstavnici pojedinih komora: o mogućnostima seljaka da ispune svoje obaveze 1 septembra 1935, kao i o tome: kako uopšte treba da se konačno reši pitanje seljačkih dugova? Tako je n. pr. pretstavnik novosadske komore izjavio: moze seljak da plati 1 septembra, jer sada treba da plati samo 1.7%. — Pretstavnik ljubljanske komore je, između ostalih zanimljivih činjenica, naročito podvukao: da u celoj zemlji ima samo 32% dužnikaseljaka, a 6870 17 ostalih građanskih redova; sem toga da u Dravskoj banovini ima među seljacima samo 62.000 duznika, a 130.000 seljaka-ulagaca, dakle ulagača dvostruko više nego dužnika. Pretstavnik Komore u Podgorici, govoreći o prilikama u Zetskoj ı jednom delu Primorske banovine, primetio je, da tamošnji seljak nije u mogućnosti da udovolji svojim obavezama, jer je pretrpeo velike štete od ovogodišnje suše. Istakao

23

je još: da je Drž. hipotekarna banka veći teret za dužnike nego što su to privatne banke, a da je Narodna banka postupila isuviše egoistički za sebe, a na štetu svih ostalih kreditora, pa i celokupne privrede. — 1 naposletku, pretstavnik Komore u Osijeku izneo je: da seljaci mogu platiti, ali tek 1 decembra o. g. kad se unovče ovogodišnji produkti Opšti zaključak konferencije bio je, da zaštitu treba davati individualno t. j. da sud u svakom konkretnom slučaju oceni: da li pojedinac zaslužuje zaštitu ili ne. U pitanju konverzije dugova pojavile su se teškoće usled nedostataka pouzdanih podata o visini seljačkih zaduženja, naročito onih kod privatnih lica. Na završetku svoga referata, brat Bogdanovic je primetio, da će politički momenti, izgleda, uticati da nadležni donesu zaključke i odluke prema političkoj situaciji koja se danas razvija kod nas, jer politički demagozi idu kroz narod i propagiraju ideju o neplaćanju dugova.

263 sednica od 16 avgusta. Frekvencija 33.33%o. Sekretarski izveStaj sadržao je uglavnom podatke o radu domaćih klubova. 5-minutni referat održao je brat Manojlović o svome putovanju po Nemackoj, zadrzavajuci se narocito na tamošnjim političkim, socijalnim i ekonomskim prilikama. Referat je bio vezan sa diskusijom.

264 sednica od 23 avgusta. Frekvencija 59.40°%o. Brat pretsednik je, posle uobiéajenog pozdrava, izlozio plenumu odluke Upravnog odbora Kluba od 22 o. m., na kojoj je, pored tekućih predmeta, bilo naročito govora o prilikama koje vladaju u Klubu, kao ı o pretstojećem radu Kluba; zatim, da je izvršena revizija klasifikacija dvojice clanova ı. nadalje, o materijalnim prilikama u Klubu ı njegovim mnogostrukim obavezama ı dužnostima. Sekretarski izveštaj obuhvatao je: važnije događaje u domaćim klubovima; novu stilizaciju rotarskih ciljeva ı napomene učinjene na sednici Uprave Kluba u predmetu uredivanja Jugoslovenskog Rotara. Ove napomene su u celosti prihvacene.